Пільги та компенсації медичним працівникам інфекційних закладів


Пільги та компенсації медичним працівникам інфекційних закладів

Однією з особливостей професійної діяльності медичних працівників інфекційних закладів є контакт з інфікованими пацієнтами.

Медичним працівникам за роботу в безпосередньому контакті з інфікованими хворими законодавством передбачено надання пільг та компенсації, зокрема:

  • пенсія за віком на пільгових умовах;
  • підвищення посадового окладу;
  • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці;
  • скорочена тривалість робочого тижня.

Пільгове пенсійне забезпечення передбачено ст. 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Пенсії за віком на пільгових умовах призначаються медичним працівникам, які безпосередньо обслуговують хворих у інфекційних закладах, відділеннях, кабінетах, відповідно до розділу ХХІV «Охорона здоров’я та соціальна допомога» Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 461, а саме:

Молодшим спеціалістам з медичною освітою, молодшим медичним сестрам, молодшим медичним сестрам з догляду за хворими, сестрам-господиням.

Умови, при яких медичним працівникам буде підтверджено пільговий пенсійний стаж за роботу з шкідливими і важкими умовами праці:

  • наявність назви виробництва, робочого місця, професії, посади у Списках № 1 і № 2 на пільгове пенсійне забезпечення;
  • зайнятість працівника в шкідливих та важких умовах праці (безпосереднім обслуговуванням інфекційних хворих повний робочий день(80% робочого часу).

Для визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах потрібно провести атестацію робочого часу за умовами праці.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається відповідно до ст. 8 Закону України «Про відпустки» окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, — тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Для отримання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці проведення атестації робочих місць не вимагається.

Не вимагається проведення атестації також для підвищення посадового окладу для працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення відповідно до додатку 3 до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Як випливає з підпункту 2.4.5 Умов № 308/519, керівник закладу охорони здоров’я за погодженням з профспілковим комітетом має затвердити конкретний перелік підрозділів та посад, робота в (на) яких залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи дає право на підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці. На основі цього переліку роботу працівників на зазначених посадах у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці оплачують за підвищеними на 25% та 15% посадовими окладами.

Підвищення нараховують щомісяця як за основною посадою, так і за сумісництвом.

Право працівників на скорочену тривалість робочого тижня можна підтвердити, лише якщо його робоче місце віднесено до категорії із шкідливими умовами праці за результатами атестації. Підстава — Порядок застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений наказом Мінпраці від 23.03.2001 р. № 122.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...