Підприємцям роз’яснено порядок одержання дозволів


У Територіальному управлінні Держгірпромнагляду по Київській обл. і м. Києву відбувся семінар на тему «Зменшення тиску на підприємців та спрощення дозвільної системи». Під час семінару керівники Теруправління роз’яснили підприємцям Києва та області порядок застосування норм постанови Кабінету Міністрів України «Про Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» від  26 жовтня 2011 р. № 1107 (далі — Постанова № 1107 ).
Керівник Теруправління Олег Румежак поінформував слухачів семінару про те, що підставою для оформлення дозволів є заява підприємця встановленого зразка та позитивний висновок експертної організації.
Також він зазначив, що підприємці, яким необхідно отримати дозвіл, мають надати відповідні документи до дозвільних центрів. При цьому підприємці, які зареєстровані у м. Києві, надають документи до дозвільного центру за адресою Дніпровська набережна, 19-б, а підприємці Київської області — до дозвільного центру, який знаходиться у м. Вишневому на вул. Святошинській, 29.
Начальник управління роз’яснив характер змін, передбачених новим порядком видачі дозволів. Зокрема, зменшено перелік робіт підвищеної небезпеки, на які передбачено отримання дозволів з 88 до 26 видів; зменшено кількість машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки з 27 позицій до 21. Крім того, передбачено подання роботодавцем декларації відповідності матеріально-технічної бази підприємства вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки — раніше такої вимоги не було.
Зазначені зміни сприятимуть зменшенню адміністративного навантаження на підприємців і підвищенню їх відповідальності за виконання вимог з охорони праці.
Про порядок переоформлення та оформлення висновків експертиз, виданих експертними організаціями на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, згідно з вимогами Постанови № 1107 поінформував начальник Київського експертно-технічного центру Володимир Гончаренко.
У семінарі взяли участь представники Держгірпромнагляду, Асоціації незалежних експертів України «Укрексперт», Головного управління з питань регуляторної політики та підприємництва Київської міськдержадміністрації, міських районних держадміністрацій, Асоціації роботодавців України, підприємці та журналісти столичного регіону.

Ольга Касьян,
прес-секретар Територіального управління
Держгірпромнагляду по Київській обл. і м. Києву