Основні вимоги безпечної експлуатації приставних драбин


Основні вимоги безпечної експлуатації приставних драбин

З метою попередження виробничого травматизму під час виконання робіт на висоті, ГУ Держпраці нагадує основні вимоги безпечної експлуатації приставних драбин, які викладено у «Правилах охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями», затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 19.12.2013 р. № 966.

Драбина — це конструкція, призначена для переміщення людей на тимчасові робочі місця, що розташовані на висоті, під час виконання певних робіт. Рівень безпеки під час технологічних процесів, пов’язаних з перебуванням працівників на висоті, обумовлений правильним використанням засобів виробництва та професійним навчанням працівників.

Суб’єкт господарювання, який у межах виробничої діяльності використовує приставні драбини, повинен призначити з числа інженерно-технічних працівників особу, відповідальну за контроль технічного стану та випробування драбин шляхом видання наказу (розпорядження) по структурному підрозділу.

Вимоги безпечної експлуатації приставних драбин на підприємстві визначає інструкція з охорони праці під час використання приставних драбин. Особа, відповідальна за контроль технічного стану та випробування драбин, має розробити інструкцію (порядок, технологічну карту) на випробування драбин.

На кожній приставній драбині, що експлуатується, має бути позначено її інвентарний номер, належність підрозділу та дату проведення чергового випробування. На дерев’яних і металевих драбинах ці написи наносять на тятиви; на мотузкових — на закріплених на них бирках.

За способом улаштування драбини поділяють на стаціонарні та переносні; за матеріалом виготовлення — на дерев’яні, металеві, мотузкові; за конструктивним виконанням — на приставні одноколінні, приставні багатоколінні (розсувні, розбірні), навісні, стрем’янки.

Існують приставні драбини зі страхувальною системою (типу ДСС-1) з циліндричними та конічними вертикальними стояками діаметром 300–650 мм на висоту 22,75 м, що призначені для забезпечення безпеки під час підйому працівника на залізобетонні опори ліній електропередач та спуску з них.

Шаблі дерев’яних приставних драбин врізають у тятиви, які не рідше ніж через кожні 2 м закріплюють металевими стяжними болтами діаметром не менше ніж 8 мм. Драбини довжиною понад 3 м забезпечують двома і більше стяжними болтами, один з яких улаштовують над нижнім, а інший під верхнім щаблем. Не допускається використовувати приставні драбини з щаблями, прибитими гвіздками, та без врізання щаблів у тятиви. Не допускається нарощувати приставну драбину по довжині, за необхідності слід використовувати багатоколінні драбини.

Роботи на висоті — це роботи, які виконують на відстані по вертикалі 1,3 м і більше від поверхні ґрунту, перекриття або робочого настилу та на відстані менше ніж 2 м від неогородженої захисним огородженням межі перепаду по вертикалі (за наявності похилої робочої поверхні — незалежно від відстані від межі перепаду по вертикалі).

Конструкція та улаштування драбини мають забезпечувати працівнику безпеку переміщення на ній. Залежно від виду опорної поверхні нижні кінці драбини повинні мати упори у вигляді металевих шипів (робоча поверхня земля), а верхні кінці — крюки-захвати, що зачіплюються за міцні конструкції.

Для виконання робіт на висоті стрем’янки повинні мати робочу площадку з перильним огородженням, що складається із стояків, поручнів (перил)висотою не менше 1 м, одного проміжного (середнього) горизонтального елемента або сітки, бортового огородження шириною не менше 0,15 м; відстань між стояками поручнів перильного огородження шириною не менше 0,15 м; відстань між стояками поручнів перильного огородження не має перевищувати 2 м. Стрем’янку забезпечують металевим шарніром у верхній частині і пристроєм, що запобігає можливому її самовільному розсуванню. Ухил стрем’янки не повинен перевищувати 1:3, тобто 75° до опорної поверхні. Настил робочої площадки повинен мати суцільну рівну поверхню, що унеможливлює ковзання (наприклад, для металевої площадки — рифлена поверхня).

З приставних драбин дозволяється виконувати такі роботи: огляд, вимірювання, очищення, приєднання проводів (без їх натягування), навішування засобів реклами, інших інформаційних покажчиків та знаків. На будівництві приставні драбини використовують для переміщення на будівельні риштування та опалубку, у виїмки (колодязі, траншеї, котловани), під час стропальних робіт.

До перебування на драбині необхідно попередньо вжити заходів щодо надійного закріплення кінців драбини, а у разі неможливості забезпечення нормального кута улаштування драбини — використати драбину належної довжини. Переміщення приставною драбиною працівник повинен здійснювати обличчям до драбини, спираючись на нею одночасно у трьох точках.

У разі влаштування приставної драбини під кутом не більше 60° до горизонтальної площини дозволяється додатково не закріплювати її верхню частину. Приставна драбина, влаштована під кутом 60–75° до горизонтальної площини, повинна мати перильне огородження з обох боків висотою по вертикалі 0,9–1,4 м. Драбина, що має довжину понад 5 м та кут нахилу до горизонтальної площини понад 75°.

На приставній драбині може одночасно перебувати не більше однієї особи, а на драбині з робочою площадкою безпосередньо у зоні виконання робіт — не більше двох осіб.

Під час перенесення приставних драбин вживають заходів щодо запобігання травмуванню людей. Драбину вагою понад 30 кг мають переносити дві особи, а переміщення драбини вагою понад 50 кг має бути механізовано.

На приставних драбинах не можна виконувати роботи що потребують від виконавця робіт упору в конструктивні елементи будівлі або споруди, а саме: роботи з використанням ручного інструмента, зварювальні роботи, протягування проводів, підтримування вантажів тощо.

Драбини не можна використовувати для переміщення важких або громіздких предметів та складування матеріалів. Приставну драбину не допускається притуляти до скла, віконних рам та інших нестійких конструкцій, використовувати для роботи на сходових маршах та похилих поверхнях. Не дозволяється використовувати металеві приставні драбини у діючих електророзподільних пунктах (електрощитових) та поблизу не знеструмлених проводів.

Не можна виконувати роботи з приставної драбини, стоячи на щаблі, що знаходиться на висоті менше ніж 1 м від верхнього кінця драбини, та двох верхніх щаблях стрем’янки без перил або упорів.

Профілактичний огляд приставних драбин проводять 1 раз на 3 місяці із записом результатів у відповідному журналі. Під час огляду металевої драбини звертають увагу на відсутність порушення вузлів кріплень та гострі краї. У дерев’яній драбині тріщини у щаблі та тятивах допускаються довжиною не більше 100 мм та глибиною не більше 5 мм, не має бути послаблення кріплення щабля з тятивою.

Перед кожним використанням драбина підлягає візуальному огляду (без запису результатів огляду в журналі).

Дотримання викладених вимог надасть можливість запобігти нещасним випадками з робітниками при виконанні робіт з використанням приставних драбин.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Інструкції з охорони праці: що вони мають містити і хто їх розробляє
Кожен суб’єкт господарювання забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони ...
Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку
Поліція з’ясовує обставини нещасного випадку, який стався у Запорізькому державному цирку під час виконання номеру гімнастів. За інформацією пресслужби Нацполіції, ...
Рекомендації щодо запобігання нещасним випадкам у будівельній галузі
З метою профілактики виробничого травматизму та зменшення кількості випадків травмування працівників під час виконання робіт, Держпраці надає рекомендації з найактуальніших ...
Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...