Оренда (аутстафінг) працівників: чим керуватися роботодавцю


Оренда (аутстафінг) працівників: чим керуватися роботодавцю

Як відомо, в Україні до моменту прийняття Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. №5067-VI який набрав чинності 01.01.2013 р., не було врегульовано на законодавчому рівні надання такого виду послуг як послуги з оренди (аутстафінгу) персоналу.

Сутність послуги з оренди персоналу полягає в тому, що одна компанія приймає до себе на роботу на підставі трудового договору (зараховує до штату) працівника, а потім передає його в найм (оренду) іншій компанії на підставі договору про надання послуг з оренди працівника. При цьому юридично такий працівник перебуває в трудових відносинах з первісною компанією, з якою у нього укладений трудовий договір, а фактично виконує вказівки/завдання, отримані від орендаря.

Законодавче підґрунтя послуга з оренди персоналу отримала лише з прийняттям Закону про зайнятість. Однак деякі питання, незважаючи на прийняття Закону про зайнятість, залишилися відкритими та не до кінця врегульованими.

Зокрема, абз. 1, 2 ч. 1 ст. 39 Закону про зайнятість передбачено, що діяльність суб’єктів господарювання (роботодавців, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця на умовах трудових договорів) здійснюється на підставі дозволу, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції. Порядок видачі дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця встановлюється Кабінетом Міністрів України, однак такий Порядок на даний час ще не затверджений.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Івано-Франківській області

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...