...

Оприлюднено результати розслідування пожежі на території нафтобази під Києвом


Оприлюднено результати розслідування пожежі на території нафтобази під Києвом

Оприлюднено результати розслідування пожежі на території нафтобази під Києвом

26 листопада відбувся брифінг, на якому Голова Держпраці Роман Чернега повідомив про результати розслідування групових нещасних випадків зі смертельними наслідками на території нафтобази ТОВ «Побутрембудматеріали» 8, 9 та 11 червня 2015 року в смт. Глеваха Васильківського району Київської області.

Голова повідомив, що з моменту завершення розслідування, тобто, від 25 листопада 2015 сім’ї загиблих та постраждалих під час пожежі у Глевасі можуть звертатися за фінансовою допомогою від держави.

За результатами розслідування Комісією встановлено основні причини настання нещасних випадків, а саме:

  1. Невідповідність вимогам безпеки технологічного процесу змішування нафтопродуктів: використання гнучких гумовотканинних трубопроводів (рукавів) в технологічних процесах змішування палива за допомогою пересувних насосів на території нафтобази; відсутність системи аварійного звільнення резервуару за допомогою швидкодіючої вимикаючої арматури з дистанційним управлінням; відсутність технологічного регламенту на процес змішування палива в резервуарі; участь у виробничому (технологічному) процесі осіб, які не мають професійної підготовки, в тому числі з охорони праці, відповідно до характеру робіт, що виконувалися.
  2. Конструктивний недолік – недостатня надійність пересувного насосного електроагрегату, що використовувався для змішування (перекачування) нафтопродуктів
  3. Відсутність належної проектної документації на будівництво та введення в експлуатацію виробничо-складської бази нафтопродуктів та ряду документів: відсутність акту готовності об’єкта до експлуатації, сертифіката відповідності закінченого будівництвом об’єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

Додаткове розміщення 8 резервуарів ємністю по 900 куб. м, що призвело до недотримання протипожежних відстаней між групами резервуарів.

Комісією встановлені особи дії або бездіяльність яких призвели до трагічних наслідків. Ними виявилися керівники та посадові особи підприємств: ТОВ «Парком Транс», ТОВ «Укртрансоіл 2009» і ТОВ «Побутрембудматеріали».

Комісією із розслідування розроблено заходи щодо недопущення аналогічних випадків у подальшому, як-то: заборона процесів змішування нафтопродуктів без розроблення необхідних безпечних умов.

Всього постраждало 15 чоловік. Спеціальне розслідування проводилося по 10 особам , які працювали по трудових договорах. З них 3 зі смертельним наслідком. По атестованих пожежниках розслідування проводилось ДСНС.

 До складу комісії із розслідування увійшли 18 осіб: фахівці Держпраці, представники Фонду соціального страхування від нещасних випадків, представники профспілок,», місцевих органів влади, ДСНС, воєнізованого підрозділу ДТГО «Південно-Західної залізниці, підприємств, працівники яких постраждали в аварії.

Підприємства, працівники яких постраждали у аварії: ТОВ «Парком Транс», ТОВ «Укртрансоіл 2009» і ТОВ «Побутрембудматеріали», Відокремлений підрозділ Козятинського загону відомчої воєнізованої охорони ДТГО «Південно-Західна залізниця», Державному пожежно-рятувальному загоні (м. Васильків) Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області.

У ході розслідування комісією використовувалися матеріали кримінального провадження за фактом пожежі та висновків експертів Київського науково-дослідного Інституту судових експертиз.

Джерело: Держпраці