Охорона праці та безпека життєдіяльності у дитячих таборах відпочинку


Охорона праці та безпека життєдіяльності у дитячих таборах відпочинку

З метою належної організації дитячої оздоровчої компанії 2020 року відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» та доручення Прем’єр-міністра України від 28 травня 2020 року № 20002/1/1-20 до листа Мінсоцполітики від 14 травня 2020 року № 6842/0/2-20-29 утворено регіональний оперативний штаб з координації проведення оздоровчої компанії департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

При функціонуванні дитячих оздоровчих закладів необхідно забезпечити на кожному робочому місці, безпечні технологічні процеси, машини, механізми, устаткування та інші засоби виробництва, безпечний стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовують працівники, а також санітарно-побутові умови, які повинні відповідати вимогам законодавства з питань охорони праці.

Чітко спланована та проведена робота з охорони праці та безпеки життєдіяльності є запорукою організованого початку роботи дитячих таборів відпочинку, а також збереження життя та здоров’я вихованців протягом табірної зміни.

На стадії підготовки до відкриття дитячих таборів відпочинку, видається наказ «Про організацію роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності в дитячому табору відпочинку», яким затверджується план роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Начальник табору відпочинку затверджує режим дня, правила внутрішнього розпорядку для вихованців та працівників, забезпечує дотримання вимог щодо охорони праці та безпеки життєдіяльності, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм.

Працівники табору відпочинку несуть персональну відповідальність за збереження життя та здоров’я вихованців.

Проведення інструктажів з питань безпеки життєдіяльності для учнів таборів відпочинку здійснюється відповідно до чинного законодавства.

Згідно із затвердженими інструкціями вступний та первинний інструктажі з дітьми проводять вихователі, у перший день роботи шкільного табору відпочинку.

Цільові інструктажі з учнями проводяться вихователями перед кожною розважальною програмою, екскурсією, походом, суспільно корисною працею тощо.

Позапланові інструктажі з учнями проводяться у разі необхідності (як правило, при порушенні вимог нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій тощо).

Результати проведення інструктажів оформлюються в спеціальному журналі.

Для надання дітям і працівникам табору невідкладної медичної допомоги, інших медичних послуг, табір відпочинку закріплюється за територіальною лікувально-профілактичною установою.

Перед початком роботи дитячих оздоровчих закладів необхідно організувати перегляд необхідних документів, їх наявність.

Табір відпочинку повинен забезпечувати дітям, які перебувають у ньому, захист життя та здоров’я, створювати належні умови для повноцінного оздоровлення та відпочинку, розвитку їхніх творчих здібностей, занять фізичною культурою, туризмом, природоохоронною та краєзнавчою роботою.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...