Однією з найпоширеніших причин виникнення пожеж є паління сигарет


Однією з найпоширеніших причин виникнення пожеж є паління сигарет

Закон України від 22 вересня 2005 року № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (у редакції від 27.07.2024) визначає, де заборонено куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів.

Палити заборонено:

  • у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;
  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;
  • на дитячих майданчиках;
  • у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  • у під’їздах житлових будинків та у ліфтах;
  • у таксофонах та в підземних переходах;
  • у транспорті загального користування з перевезення пасажирів;
  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення;
  • у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  • на зупинках маршрутних транспортних засобів.

Також слід підкреслити, що реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, особам, які не досягли 18 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в упаковках, що містять менше ніж 20 сигарет або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються.

! В разі порушення громадського порядку слід дзвонити в поліцію (102).

 

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Пожежі від сигарет

Куріння є однією з основних причин пожеж у житлових будинках. За статистикою, в США лише в 2021 році куріння призвело до 7,800 пожеж, які спричинили 275 смертей і 750 травм, а також завдали збитків на суму понад 360 мільйонів доларів. Хоча такі пожежі становлять лише 2% від загальної кількості інцидентів, вони є однією з основних причин смертей серед цивільних осіб, спричинених пожежами.

Щоб запобігти трагедіям, важливо дотримуватися простих заходів безпеки: не курити в ліжку, завжди гасити сигарети до кінця, викидати недопалки тільки після їх повного загашення, а також курити на відкритому просторі, щоб зменшити ризик загоряння предметів всередині приміщення (U.S. Fire Administration).

Комплект стендів “Пожежна безпека поза навчальним закладом, засоби пожежогасіння, пожежна безпека у навчальному закладі, під час пожежі”
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

За даними українських джерел, однією з найпоширеніших причин виникнення пожеж є паління сигарет. За статистикою, близько 20-25% всіх пожеж у житлових приміщеннях трапляються через необережність під час куріння, особливо коли люди кидають недопалки або засинають з цигарками в руках. Це призводить до значних матеріальних збитків і навіть людських жертв, оскільки подібні пожежі найчастіше виникають у нічний час, коли люди не можуть швидко відреагувати на займання (Обухівська міська рада, NAIS).

Для того щоб уникнути таких небезпек, важливо дотримуватись основних правил пожежної безпеки. Не кидайте недопалки будь-де, а також уникайте куріння в місцях, де це може призвести до пожежі, особливо на природі або вдома.

Джерело: Офіційний портал Києва

Практикум «Пожежна безпека і цивільний захист на обʼєктах з масовим перебуванням людей на прикладі медичних та освітніх установ»

Матеріали до теми


Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...