Обговорюється нова редакція порядку розслідування нещасних випадків у навчальних закладах


Untitled Document

Нова редакція Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах, припускає зміни, що розширюють і уточнюючі процедуру розслідування.

Міносвіти опублікувало проект нової редакції Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах. Відповідний текст документу розміщено на офіційному веб-сайті міністерства у рубриці «Громадське обговорення».

Відзначимо, що на даний момент діє подібне Положення, затверджене наказом Міносвіти від 31.08.2001 № 616.

У новому Положенні уточнено, що воно встановлює єдиний порядок розслідування та обліку нещасних випадків, що сталися з вихованцями, учнями, студентами, курсантами, слухачами, аспірантами, клінічними ординаторами, докторантами під час навчально-виховного процесу на території України, в тому числі під час виробничого навчання, практики на виділеній дільниці підприємства під керівництвом уповноважених представників навчального закладу.

Уточнена також і термінологія. Так, під нещасним випадком розуміється дія, в результаті якого вихованець, учень, студент, курсант, слухач, аспірант, клінічний ординатор, докторант отримав травму або інше ушкодження здоров’я; а травма – це порушення анатомічної функції тканин чи органів людини, викликане раптовим зовнішнім впливом або впливом зовнішнього фактора.

Розслідуванню підлягають нещасні випадки, що сталися під час навчально-виховного процесу та призвели до тимчасової (більш ніж на 1 робочий (навчальний) день) або стійкої втрати здоров’я або смерті. Нещасні випадки розслідуються незалежно від того, чи був потерпілий у стані психічного розладу, алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Більш детально прописані і правила роботи комісії з розслідування нещасного випадку. Зокрема, встановлюється, що потерпілий, його батьки та представники не включаються до складу комісії, але мають право брати участь у її роботі, надавати свої пояснення і пропозиції, додавати до матеріалів розслідування документи, одержувати від комісії інформацію про хід проведення розслідування.

Також зазначено, що в окремих випадках потерпілий, батьки потерпілого або особи, які представляють його інтереси, можуть звернутися до керівника навчального закладу з письмовою заявою про нерозголошення інформації про наслідки нещасного випадку, якщо така інформація наносить моральну шкоду потерпілому.

Як і в поточній редакції, комісії на розслідування дається 3 дні, але пропонується в разі необхідності проведення експертиз і т.п. продовжувати термін (не більше ніж на місяць).

Передбачено і багато інших змін, які розширюють і уточнюють процедуру розслідування.