Норми з видачі молока працівникам за роботу у шкідливих умовах праці


Норми з видачі молока працівникам за роботу у шкідливих умовах праці

Відповідно до статті 166 КЗпП України та статті 7 Закону України «Про охорону праці» молоко або інші рівноцінні харчові продукти у порядку, визначеному законодавством, видаються безоплатно за встановленими нормами працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці. Віднесення робіт до категорії зі шкідливими умовами праці можливе тільки на підставі результатів атестації відповідних робочих місць за умовами праці у порядку, затвердженому постановою Кабінетом Міністрів України від 01.08.1992 № 442.

Гігієнічною класифікацією праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, яка застосовується під час проведення атестації робочих місць за умовами праці, визначено, що шкідливі умови праці характеризуються наявністю таких виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого, а також його нащадків як тепер, так і в майбутньому.

На підставі атестації, атестаційною комісією підприємства за погодженням із профспілковим комітетом складається Перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яким підтверджено право на пільги та компенсації.

Молоко видають по 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості, а також часу роботи з хімічними речовинами, передбаченими Переліком, і в дні фактичної зайнятості працівника на роботах, пов’язаних з виробництвом або застосуванням цих речовин.

Законодавством забороняється:

– виплачувати гроші замість видачі молока, замінювати його іншими продуктами (крім рівноцінних – кефір, ряжанка, сир тощо);

– видавати молоко за одну чи кілька змін наперед, так само як і за минулі зміни, а також видавати його додому.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про охорону праці» дозволяється виплачувати грошову компенсацію працівнику на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних продуктів лише за умови роз’їзного характеру роботи на умовах, передбачених колективним договором.

Умови і характер праці, при яких рівень шкідливих виробничих факторів не перевищує гігієнічних нормативів, вважаються допустимими. Пільги і компенсації, передбачені за роботу з шкідливими умовами праці, за роботу з допустимими умовами праці не надаються. В такому випадку безплатна видача молока або інших рівноцінних харчових продуктів можлива в порядку, встановленому колективним договором, і лише з прибутку, що залишається на підприємстві після сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету (стаття 7 Закону України «Про охорону праці»).

Джерело: cn.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання