...

Найбільш небезпечні професії осені 2018: скільки платять за ризик


Найбільш небезпечні професії осені 2018: скільки платять за ризик

Серед найнебезпечніших професій представники сфери будівництва, металургійної промисловості, машинобудування та транспорту. За даними Держслужби України з питань праці, виробничі травми, у тому числі смертельні, частіше отримували водії – 8 випадків за листопад. Аналітики OLX розповіли, які зарплати у 3 кварталі пропонували фахівцям із шкідливими та небезпечними умовами.

Найнебезпечніша професія листопада, за статистикою Держслужби з питань праці, – водій. У листопаді зафіксували 8 травм. Стільки ж представників цієї професії постраждало під час виконання робочих обов’язків за період з 20 по 30 жовтня.

Згідно із законом України, водіям з небезпечними умовами праці надається додаткова відпустка. Найбільша кількість днів у фахівців за кермом у сфері переробки недогарків – 28 днів відпустки. У тих, хто за кермом навантажувача, електро- та автовізка на роботах з розливання металу та на шлакових відвалах – 14 днів. За 7 днів у водіїв вуглепідготовчих цехів, гідрометалургії і ін. Фахівці за кермом на виробництві можуть отримувати від 4 днів додатково залежно від цеху.

Згідно аналітиці OLX Робота, зарплата водіїв з небезпечними умовами праці у 3 кварталі в середньому склала 15 000 грн. Більш того, працівники сфери транспорту та логістики виявилися найбільш затребуваними в Україні після торгових фахівців. Великий попит на наших водіїв і за кордоном. Більше €1000 готові заплатити у Європі власникам категорії СЕ.

Другою професією з небезпечними умовами став електромонтер – 7 випадків травм за 10 днів. Незважаючи на те, що найбільший ризик – потрапити під напругу, 6 із 7 інцидентів були пов’язані з ДТП. Держава виділила електромонтерам від 14 днів додаткової відпустки. Тим, хто ремонтує канатні дороги, працює на плавильному цеху тощо, за законом надають навіть 28 днів. Для менш небезпечних умов, наприклад, на виробництві зі збагачення тальку – 7 днів. Тим, хто чинить електропечі, – 4 дня. Що стосується зарплат, підприємства на OLX Робота в 3 кварталі пропонували електромонтерам в середньому 11 000 грн.

7 найбільш небезпечних професій. Середня зарплата на OLX та додаткова відпустка

Бетоняр – 17 500 грн, 14 днів

Водій навантажувача – 15 000 грн, 7 днів

Кранівник – 12 500 грн, 14 днів

Електрогазозварник – 12 000 грн, 14 днів

Електромонтер – 11 000 грн, 14 днів

Слюсар – 10 000 грн, 14 днів

Вантажник гірничорудної промисловості – 7 000 грн, 14 днів

Серед 7 небезпечних професій найбільшу винагороду за працю обіцяли бетонярам. Роботодавці, які розмістили вакансії на OLX Робота, пропонували майже 2,5 середньої зарплати – 17 500 грн. Що стосується днів відпустки, бетоняри, зайняті на дробильних цехах, можуть відпочити додаткові два тижні. Стільки ж для фахівців у чорній металургії.

Середня зарплата ще однієї небезпечної професії, кранівника, – 12 500 грн. Додаткова відпустка складає до 14 днів. Водіям крана з прибирання шлаку на виробництві свинцю та на ділянках коксування та хлорування – 28 днів. На виробництві глини, на зварювальних роботах – 4 дні.

Також зафіксовано нещасні випадки з електрогазозварниками. Представникам однієї з найнебезпечніших робіт за 3 квартал в середньому платили 12 000 грн. Однак все залежить від спектра обов’язків. За даними OLX, у Дніпрі на підприємстві з виробництва шоколаду сьогодні готові платити 19 000 грн. У Кривому Розі обіцяють рекордну зарплату – 35 000 грн. В обов’язки входить монтаж і демонтаж металоконструкцій на висоті. Що стосується відпустки, загалом це 14 днів додатково. На підприємствах з виробництва електроенергії – 7. Стільки ж дають електрогазозварникам судна.

Ще одна професія з небезпечними умовами праці – слюсар. В середньому послуги цих фахівців у 3 кварталі оцінювали в 10 000 грн. На більшості підприємств їм надають ще 14 днів відпустки. Дізнатися точну кількість додаткових днів залежно від сфери діяльності виробництва можна на офіційному сайті Верховної Ради.

Вантажник гірничорудної промисловості також увійшов до рейтингу небезпечних робіт. Представникам цієї професії у 3 кварталі платили в середньому 7 000 грн. Що стосується відпустки, все залежить від того, з чим працівник має справу на виробництві. Зазвичай у галузі гірничодобувної промисловості це 14 днів. Крім того, для вантажників на відкритому повітрі у холодну пору року за законом надаються спеціальні перерви для обігріву та відпочинку.

Крім надання додаткової відпустки, у підприємств з важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці є й інші зобов’язання. Згідно КЗпП, роботодавець повинен забезпечити комплекс заходів щодо охорони праці. Серед них видача спецодягу та іншого індивідуального захисту. Безкоштовно видаються миючі та знешкоджуючі засоби. Для деяких видів працівників передбачений також медичний огляд, його оплачує підприємство. У разі пошкодження здоров’я на роботі, фахівцям зобов’язані відшкодувати збитки.

Джерело: Новини Полтавщини

Матеріали до теми


Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...