На Київщині проаналізовано підсумки роботи у сфері охорони праці за 2014 рік


На  Київщині проаналізовано підсумки роботи у сфері охорони праці за 2014 рік

На колегії територіального управління Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві підбито підсумки роботи за 2014 рік та визначено завдання на поточний рік.

У роботі колегії взяв участь заступник Голови Держгірпромнагляду Степан Дунас. Він підкреслив значимість інформаційно –роз’яснювальної роботи та превентивних заходів з профілактики виробничого травматизму у процесі поліпшення стану охорони праці на підприємствах регіону та формування культури охорони праці серед населення.

На засіданні проаналізовано стан травматизму на підприємствах Київського регіону, зокрема, у минулому році отримало травми 488працівників, з них зі смертельним наслідком 60. В порівнянні з 2013 роком кількість травмованих зменшилась на 14% (488 /566), загиблих – на 5 осіб (65).
Найбільше травмовано працівників у соціально-культурній сфері та торгівлі, на транспорті, в агропромисловому комплексі, на будівництві.

Смертельно травмованих найбільше у будівництві, СКС та торгівлі – по 15 осіб, на транспорті – 12 осіб, в агропромисловому комплексі – 7, в хімічній промисловості – 6.

У 2014 році зареєстровано 26 нещасних випадків, що стались під час виконання робіт за цивільно-правовими угодами (11 у 2013 році). При цьому постраждало 29 осіб, зі смертельним наслідком – 26.

У минулому році в більшості випадків працівники гинули з причин організаційного характеру, з технічних, психофізіологічних та за таких подій: пригоди на транспорті; падіння потерпілого (в тому числі з висоти); падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту; ураження електричним струмом.

На колегії зазначалося, що до набрання чинності закону про обмеження перевірок (до серпня 2014 року) проведено 107 перевірок об’єктів підвищеної небезпеки, що внесені до Державного реєстру України. Окрім того, здійснено 40 всебічних перевірок, обстежено майже 4 тис. виробничих об’єктів та виявлено близько 37 тис. порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

За рішенням суду здійснено 721 призупинку виконання робіт та виробництва.

До прокуратури направлено матеріали на 27 посадових осіб про порушення ними вимог законодавства про охорону праці.

Посадовими особами територіального управління притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення вимог безпечного ведення робіт понад 2,5 тис. осіб, з них 781 штраф накладено на керівників.

На колегії прийнято рішення активізувати проведення превентивних заходів на підприємствах з високим рівнем травматизму та залучати до цього представників районних державних адміністрацій, профспілок, фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.