На Київщині обговорено методи зменшення виробничого травматизму з будівельниками


Фахівцями нагляду у будівництві, котлонагляді та за підйомними спорудами теруправління Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві проведено семінар-нараду з начальниками дільниць, виконробами та майстрами підприємств Київщини з обговорення стану виробничого травматизму, зокрема, смертельного у будівельній галузі. У нараді взяли участь понад 300 представників підприємств.

Головний акцент зроблено на необхідності забезпечення безумовного виконання вимог безпеки під час виконання будівельних робіт, особливо на висоті.

Зазначено, що  за  останні п’ять років на об’єктах будівництва  столиці та Київської області сталося 377 нещасних випадків, з них 88 – зі смертельними наслідками. Зокрема, за дев’ять місяців поточного року травмовано 47 працівників, 9 – смертельно.

Аналіз травматизму свідчить, що серед головних причин, внаслідок чого  найчастіше стаються нещасні випадки – організаційні (70%), а саме: не належне виконання обов’язків посадовими особами підприємств;  професійна непідготовленість працівників; залучення працівників до робіт без  укладання трудових договорів.

Окрім того, під час семінару присутніх поінформовано про головні причини виробничого травматизму, які стаються під час робіт на висоті. Це неналежне огородження робочих місць, небезпечних зон та використання засобів підмащування; порушення правил експлуатації колисок; не дотримання технологічного процесу; не застосування засобів індивідуального захисту.