...

На Дніпропетровщині впродовж 2010 року виявлено 5 прихованих нещасних випадків


Впродовж 2010 року інспекторами теруправління Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області виявлено 5 прихованих нещасних випадків з працівниками підприємств регіону. За фактами виявлених травмувань проведено спеціальні розслідування, до адміністративної відповідальності притягнуто 7 посадових осіб підприємств.
Наприклад, у ДП «Придніпровська залізниця» намагались приховати нещасний випадок із 41-річною жінкою-малярем, яка отримала компресійний перелом хребта, впавши з будівельних риштувань під час виконання штукатурних робіт. У червні 2010 року приховування нещасного випадку відбулось на підприємстві КП «Теплоенерго», де в приміщенні котельні під час робочої зміни впала 64-річна оператор котельні.
Подібні ситуації, коли посадові особи підприємств намагались приховати нещасні випадки, виявлено також у ТОВ «Триплекс», у Дніпропетровській міській багатопрофільній лікарні № 4, у ВАТ «Дніпрометиз».
За фактами виявлених травмувань проведені спеціальні розслідування, матеріали розслідувань передано до Фонду соціального страхування від нещасних випадків, аварій на виробництві та профзахворювань для нарахування постраждалим відповідних виплат, а також до органів прокуратури — для реагування у межах чинного законодавства.
— Приховування нещасних випадків на виробництві від розслідування — це не лише невиконані зобов’язання роботодавця стосовно створення безпечних умов на робочих місцях та небажання посадовців підприємств відповідати за ці порушення, — говорить в.о. заступника начальника відділу з розслідування нещасних випадків теруправління Держгірпромнагляду Оксана Богоявленська, — Це також ймовірність, що схожі травми на підприємствах можуть повторитися. Адже без розслідування та визначення причин травмування не визначаються й заходи щодо подальшого запобігання випадків.
Окрім того, роботодавці тим самим ще й створюють перешкоди для травмованих працівників в отриманні від органів соціального страхування компенсації завданих збитків. Саме тому жодний такий випадок не залишатиметься поза увагою інспекторів Держгірпромнагляду, щоб попередити повторення подібних ситуацій.