Медогляди — що має знати спеціаліст з ОП


Медогляди — що має знати спеціаліст з ОП

Медичний огляд працівників — це обов’язкова законодавча умова, дотримання якої надає право роботодавцеві допустити працівників до виконання їх трудових обов’язків, а працівникам — виконувати свою роботу.

Метою медичного огляду працівників є визначення стану здоров’я, зокрема, можливості виконання певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також запобігання виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб.

Працівник зобов’язаний проходити в установленому порядку попередні та періодичні медогляди. Цього вимагає ст. 159 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 р. № 322-VIII (далі — КЗпП).

Обов’язок роботодавця — за власні кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Якщо працівник відмовляється проходити медогляд, роботодавець може відсторонити його від роботи без збереження зарплати і притягнути до дисциплінарної відповідальності.

Розділ І. Медичні огляди працівників: вступ

Види медичних оглядів

Розрізняють такі медичні огляди:

  • попередній медичний огляд працівників (під час прийняття на роботу);
  • періодичний медогляд працівників (протягом трудової діяльності);
  • позачерговий медогляд (за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці або за ініціативою роботодавця, якщо стан здоров’я працівника не дає змоги йому виконувати свої трудові обов’язки);
  • щорічний медогляд (обов’язковий медичний огляд осіб віком до 21 року).

Звертаємо вашу увагу, що з 1 червня 2022 року втратили чинність попередні порядки проведення обов’язкових психіатричних і наркологічних оглядів, затверджені постановами МОЗ:

  • «Про обов’язковий профілактичний наркологічний огляд і порядок його проведення» від 6 листопада 1997 р. № 1238;
  • «Про затвердження Порядку проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів і переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих» від 27 вересня 2000 р. № 1465.

Зокрема, набрав чинності Порядок проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18 квітня 2022 р. № 651 (далі — Порядок № 651).

Метою проведення психіатричного огляду є встановлення придатності особи до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану її психічного здоров’я.

Попередній, періодичний та позачерговий психіатричні огляди, зокрема на предмет вживання психоактивних речовин, проводять:

  • лікар-психіатр у закладі з надання психіатричної допомоги будь-якої організаційно-правової форми;
  • або фізична особа — підприємець.
Зверніть увагу!
Головна умова — лікар-психіатр і фізична особа — підприємець повинні мати ліцензію на медпрактику і забезпечують на її підставі медичне обслуговування населення, безпосередньо пов’язане з наданням психіатричної допомоги (п. 2 Порядку № 651).

Попередній психіатричний огляд проводиться під час прийняття на роботу, періодичний психіатричний огляд проводиться щорічно, позачерговий психіатричний огляд — на вимогу роботодавця у випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами.

Мета медичних оглядів

Попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу з метою:

  • визначення стану здоров’я працівника і реєстрації вихідних об’єктивних показників здоров’я та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах, та попередження виробничо зумовлених і професійних захворювань (отруєнь).

Періодичні медичні огляди проводяться з метою:

  • своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників;
  • забезпечення динамічного спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
  • вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
  • розробки індивідуальних та групових закладів охорони здоров’я та реабілітаційних заходів працівникам, що віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику;
  • проведення відповідних оздоровчих заходів.

Періодичність проведення медичних оглядів

Періодичність проведення медичних оглядів, фах лікарів, які беруть участь у їх проведенні, перелік необхідних лабораторних, функціональних та інших досліджень, медичні протипоказання допуску до виконання робіт, пов’язані із впливом виробничих факторів, визначені:

  • в Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведеному в додатку 4 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 р. № 246 (далі — Наказ № 246);
  • та Переліку робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведеному в додатку 5 Наказу № 246);

Також Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 р. № 280

Зверніть увагу!
Періодичність проведення медичних оглядів у закладах охорони здоров’я може змінюватися, виходячи з конкретної санітарно-гігієнічної та епідемічної ситуації, але не рідше одного разу на два роки.

Придбати спецвипуск

Ольга Сафорук,
керівник регіонального відділу продажу ТОВ «МЕДПРОФ»

Матеріали до теми


Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)?
Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся пацієнт за медичною допомогою, в разі наявності ...