Медогляди працівників: подаємо заяву Держпраці на 2023 рік до 1 грудня!


Медогляди працівників: подаємо заяву Держпраці на 2023 рік до 1 грудня!

Держпраці наголошує, що в умовах дії воєнного стану медичні огляди працівників проводити НЕОБХІДНО.

До 1 грудня поточного року потрібно скласти і погодити Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду на наступний рік, та протягом місяця надати поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII, ст. 169 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього і періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, що річного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Зазначимо, що запровадження воєнного стану не спричинило змін у нормативно-правових актах, які дали б роботодавцеві можливість переносити строк проведення медогляду. Тож всі роботодавці мають забезпечити подання відповідних заяв до Держпраці.

Про кого подавати заяву

Відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій від 21.05.2007 р. № 246 (далі — Порядок № 246) до 1 грудня 2021 року триває робота щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2022 році.

Але це стосується тільки окремих категорій працівників (і не всіх підприємств). Обов’язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року (п. 1.3 Порядку 246).

При цьому медогляди осіб, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, встановлені Порядком проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок від 23.05.2001 р. № 559 (далі — Порядок № 559). Порядок № 246, за яким потрібно повідомляти Держпраці про працівників, не стосується Порядку № 559. Це два окремих порядки проведення медоглядів. Відповідно на медогляди, передбачені Порядком № 559, заяву подавати не треба.

Джерело: Дебет-Кредит

Матеріали до теми


Затверджено перелік документів для проходження медико-соціальної експертизи
Внаслідок війни збільшується кількість людей, які потребують встановлення інвалідності, значну частину серед них складають військовослужбовці. У зв’язку з цим визначено ...