Медогляд, який врятував молодій кравчині життя


Медогляд, який врятував молодій кравчині життя

Ірина (ім’я змінено) кілька років працювала кравчинею в одному з київських приватних ательє. Мала великий досвід, постійних клієнтів та недобросовісного роботодавця, який часто затримував заробітну плату та примушував працювати понаднормово. Тому одного дня жінка таки звільнилася та започаткувала власну справу.

Відкривши ательє з пошиття верхнього одягу, Ірина відразу вирішила, що її працівники матимуть відповідні умови праці та вчасно отримуватимуть заробітну плату.

Все так і було. Ірина тішилася улюбленою справою, а її працівниці — гарною роботою. Проте з часом вона помітила, що деякі кравчині часто беруть лікарняний. І якось проговорилась про це своїй знайомій, яка вже давно вела власний бізнес. Та порадила відправити працівниць на медичний огляд. Ірина відразу запропонувала кравчиням його пройти, проте троє з семи дівчат відмовилися. Мовляв, що це формальність і не хочуть витрачати час. Тоді жінка і сама завагалась чи дійсно в цьому є потреба і відклала на потім…

За кілька днів до ательє завітав інспектор праці з роз’яснювальною роботою щодо переваг офіційного працевлаштування, про які Ірина знала з власного досвіду та з першого дня оформила з усіма працівниками трудові відносини. Жінка згадала про медогляд і запитала у інспектора про його доцільність, адже одна з її кравчинь знову захворіла.

Інспектор праці розповів Ірині про відповідальність роботодавця за допуск до роботи працівників, які не пройшли медичний огляд, а кравчиням наголосив про відсторонення від роботи без збереження заробітної плати. Під час розмови посадовець також підкреслив вплив виробничих чинників на здоров’я працівників та переконав кравчинь пройти медичний огляд.

Під час проходження медичного огляду в однієї з працівниць виявили хворобу, про яку вона навіть і не здогадувалася. Але вчасна діагностика врятувала їй життя. Дівчина пройшла курс лікування та з часом повернулася на роботу.

Так роз’яснювальна робота інспектора праці допомогла не лише роботодавцеві уникнути штрафу, а і врятувала життя молодій кравчині.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)?
Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся пацієнт за медичною допомогою, в разі наявності ...
Передрейсові медичні огляди водіїв як запорука успішних перевезень
Підприємці та працівники, які здійснюють перевезення пасажирів, отримали роз’яснення від посадовця Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці та соціальних партнерів щодо вимог ...