Масове отруєння дітей у таборі під Слов’янськом: прокуратура відкрила кримінальне провадження


Масове отруєння дітей у таборі під Слов’янськом: прокуратура відкрила кримінальне провадження

Уже 91 особу госпіталізовано з бази відпочинку “Яструбок” у Донецькій області. 76 з них — діти від 9 до 16 років. Попередній діагноз у всіх — гостра кишкова інфекція. Чим вони отруїлися і як себе почувають — з’ясовував Ігор Левенок.

Лікарня Слов’янська. Сюди доставили двадцять три пацієнта з ознаками гострого харчового отруєння. Ці юнаки — учні ліцею з Покровська. Усім по дев’ятнадцять. Путівку в оздоровчий табір “Яструбок” у Сосновому їм купили батьки. Хлопці приїхали на повну зміну — двадцять один день, але після третьої доби опинилися на лікарняних ліжках.

“Учора ввечері об одинадцятій стало погано, почало нудити, відчувались слабкість і запаморочення”, — говорить Андрій, учень ліцею.

Усього в закладі відпочивали сто тридцять чотири дитини. Зараз “Яструбок” припинив роботу. Тих дітей, що залишилися, батьки терміново забирають додому.

“У лікаря запитала діагноз, ніхто мені не відповів, сказали через чотири дні буде відповідь і “я не можу відповісти, я нічого не знаю”. Мені дали ліки якими я можу її підлікувати вдома”.

Зараз у лікарнях Лиману, Слов’янська і Краматорська перебуває вже сімдесят шість дітей і п’ятнадцять дорослих. Медики не виключають, може бути й друга хвиля пацієнтів, адже кишкова інфекція в організмі проявляється не відразу.

“З проявами гострого гастроентероколіту, це була блювота, це був деспептичний синдром і гіпертермія, на сьогоднішній день стан дітей розцінюється як середньо важкий, отримують медикаментозне лікування”, – говорить Лариса Сириця, заступник головного лікаря Лиманської ЦРЛ.

Зараз експерти встановлюють джерело й тип інфекції. Є підозри на сальмонельоз.

“Без лабораторних даних ми не можемо говорити, яка це інфекція, кілька мікроорганізмів впливають, важкий перебіг. Теоритично будь-яка інфекція може бути”, – каже Тетяна Неклюдова, заступник головного лікаря дитячої лікарні Слов’янська.

За порушення санітарних правил і норм прокуратура Слов’янська відкрила кримінальне провадження.

“Працювала держспоживслужба, яка відібрала зразки харчування, які вживали діти, відправлені на дослідження. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 325 кримінального кодексу України. Стаття передбачає до чотирьох років обмеження волі”, – говорить Володимир Шилов, керівник Слов’янської місцевої прокуратури.

Пацієнти лікарень кажуть: їжа в закладі не виглядала зіпсованою. Харчувалися молочними і м’ясними продуктами.

“Вранці манку їли, в обід макарони з печінкою, ну а там полуденок — кефір булочка таке”.

“Орлятко” нещодавно взяла в оренду подружня пара, приватні підприємці. Під їхнім керівництвом табір працював усього лише півтора місяці. Зараз вирішується питання щодо розміщення дітей в інших оздоровчих закладах після одужання. За розслідуванням стежить особисто омбудсмен Людмила Денисова.

Вжити заходів щодо факту отруєння дітей в таборі “Яструбок” Донецької області і перевірити всі дитячі здравниці України на дотримання санітарних норм і безпечного харчування. Таке доручення дав профільним міністерствам прем’єр-міністр Гройсман.

Джерело: podrobnosti.ua

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...