...

Лікувальним закладам Дніпропетровської області нагадали про правила користування вибухонебезпечним кисневим обладнанням


Лікувальним  закладам Дніпропетровської області нагадали про правила користування  вибухонебезпечним кисневим обладнанням

З метою запобігання нещасним випадкам під час використання медичного кисню та посудин, що працюють під тиском, фахівці теруправління Держгірпромнагляду у Дніпропетровській області у серпні  провели заходи роз`яснювального характеру щодо дотримання вимог безпеки в лікувально-профілактичних закладах області

Під час тематичних семінарів та нарад із керівництвом та спеціалістами з охорони праці лікарень зосереджено увагу на основних технічних та організаційних заходах стосовно запобігання нещасним випадкам під час використання медичного кисню та посудин, що працюють під тиском. 

Фахівці Держгірпромнагляду нагадують, що більшість речовин і матеріалів в середовищі чистого кисню або в середовищі повітря з високим вмістом кисню (концентрація понад 23%) утворюють системи з підвищеною вибухопожежонебезпечністю, адже кисень є активним окислювачем. 

Ініціаторами загоряння багатьох матеріалів у середовищі кисню можуть бути безпечні в інших умовах причини: паління, розряд електрики, розряд статичної електрики, нагрів механічних часток при терті тощо. Вибух може відбутися при потраплянні газоподібного кисню на органічні вуглеводні речовини – масла, жири, в тому числі косметичні помади, креми та інші речовини. 

При просоченні зрідженим киснем пористих органічних матеріалів (пінопласти, дерево і т.п.), утворюються потужні вибухові речовини – оксиліквіти, що вибухають від найменшої детонації. Горять в середовищі кисню багато матеріалів, які не здатні до горіння на повітрі, такі як листова сталь, сталеві труби.

Довідка 
Обладнання та ємності із медичним киснем застосовуються у багатьох лікарнях області для проведення заходів інтенсивної терапії, зокрема, в хірургічних і реанімаційних відділеннях та при інших лікувальних процедурах.

Більшість речовин і матеріалів в середовищі чистого кисню або в середовищі повітря з високим вмістом кисню (концентрація понад 23%) утворюють системи з підвищеною вибухопожежонебезпечністю, адже кисень є активним окислювачем.

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України