Київська область: рятувальники перевірили стан готовності шкіл до навчального року


Київська область: рятувальники перевірили стан готовності шкіл до навчального року

22 серпня Фастівські рятувальники перед початком навчального періоду перевірили стан готовності шкільних навчальних закладів до «першого вересня».

Фахівцями була проведена перевірка стану пожежної безпеки, а саме: технічного обслуговування вогнегасників, пожежного щиту, наявності плану евакуації та відсутності перешкод на шляху до аварійного виходу при виникненні надзвичайної ситуації, а також на наявність вказівників до пожежного виходу. Така планова перевірка відбувається двічі на рік.

Перевірка відбувалася за присутності представників ЗМІ у Дорогинській та Томашівській загальноосвітніх школах I-III ступенів.

У Дорогинській загальноосвітній школі були зафіксовані технічні недоліки, а саме: незадовільний стан технічного обслуговування декількох вогнегасників, перешкода на шляху у разі евакуації школярів та відсутність вогнегасників у кабінетах інформатики, хімії та фізики, які мають бути обов’язковими в вищеназваних кабінетах. За незадовільний стан вогнегасника навчальному закладу може бути накладений штраф. Кількість школярів – 75 дітей.

План евакуації розташований на першому і другому поверсі, приміщення маленьке, тому всі школярі знають де аварійний вихід. За останньою навчальною евакуацією перед канікулами школярам було треба 3 хвилини на евакуювання всіх класів на подвір’я школи.

Пожежний щит в школі укомплектований, легко знімається та придатний для гасіння, вказаний номер телефону пожежної охорони, двері для евакуювання відчинені, проте 3 вогнегасника не пройшли технічне обслуговування, саме тому вони можуть бути не придатними у разі виникнення пожежі.

У Томашівській загальноосвітній школі стан пожежної безпеки був дещо кращий, оскільки Томашівська сільська рада у 2017 році виділила 50 тисяч гривень на встановлення пульту пожежної сигналізації, який розташований в приміщенні непрацюючих груп дитячого садка, за відсутності дітей.

Кількість школярів – 61 особа, і 15 вихованців дитячого садку, який розташований при школі. Шлях до евакуації вільний та відповідає вимогам.

Автоматична пожежна сигналізація встановлена, також є пульт спостереження, який справно функціонує.

Засоби пожежогасіння у задовільному стані, проте не всі вогнегасники пройшли технічне обслуговування.

Навчальні перевірки евакуації також відбуваються двічі на рік.

Пожежний щит у загальноосвітньому закладі укомплектований, план евакуації та вказівники до аварійного виходу також наявні.

Висновок рятувальників щодо обох шкіл в цілому позитивний: попри невеликі проблеми, навчальні заклади готові до навчального року.

Рекомендації щодо шкіл полягають у регулярному проведені технічного огляду вогнегасників 1 раз на рік.

Нагадаємо, що технічні вимоги пожежної безпеки містять в собі обов’язкове розташування плану евакуації на кожному поверсі, відсутність перешкод до аварійного виходу у разі виникнення надзвичайної ситуації, а також проведення навчальної евакуації двічі на рік. Попри це, обов’язковим є щорічне технічне обслуговування вогнегасників, правильно укомплектований щит та відчинені двері у разі виникнення надзвичайної ситуації з виходом на подвір’я школи.

Пропонуємо до Вашої уваги сюжет телеканалу “Україна”, в якому ситуацію в цих же двох школах висвітлено під дещо іншим кутом. Якщо опиратися на цей матеріал, то проблеми з пожежною безпекою в навчальних закладах уже важко назвати “невеликими”.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами прес-служби ДСНС Україним та телеканалу “Україна”.

Матеріали до теми


Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...
Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...