...

Госпітальні округи – як можлива основа другого рівня адміністративно-територіального устрою


Госпітальні округи – як можлива основа другого рівня адміністративно-територіального устрою

Про це у ході круглого столу на тему «Реформа охорони здоров’я в контексті децентралізації» сказав директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Сергій Шаршов

Він зазначив, що реформа місцевого самоврядування має відбуватися синхронно із іншими галузевими реформами, зокрема і з реформою охорони здоров’я.

«Змінами до Бюджетного кодексу запроваджено медичну та освітню субвенції. Запровадження зазначених субвенцій зобов’язують профільні міністерства розробити відповідні державні стандарти, які дадуть можливість чітко визначити якість послуг. Тобто обсяги субвенції мають відповідати чітким стандартам, що дадуть  можливість проводити прозорі та відкриті розрахунки коштів», – розповів Сергій Шаршов.

«Ми розробили методику формування спроможних територіальних громад базового рівня, на часі створення методики формування другого рівня. При цьому важливо пам’ятати, що за кожним рівнем повинні закріплятися певні функції та повноваження органів влади», – зазначив він та нагадав, що відповідно до змін, які пропонуються до Конституції України, передбачається створення 3-х рівнів адміністративно-територіального устрою: перший – базовий, другий – районний і третій – регіональний.

«Первинна медична допомога має відповідати першому, базовому рівню адміністративно-територіальному устрою. Вторинна (спеціалізована) медична допомога може стати основою для другого, субрегіонального рівня адміністративно-територіальному устрою. У зв’язку з зазначеним та з метою забезпечення належної якості та доступності безоплатної вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги та ефективного використання ресурсів системи охорони здоров’я виникає необхідність створення госпітальних округів», — додав Сергій Шаршов. 

Мінрегіон