«Енергоатом» та канадська САМЕСО підписали угоду про використання українського урану


«Енергоатом» та канадська САМЕСО підписали угоду про використання українського урану

Це останній необхідний крок до початку реалізації програми використання урану при виробництві ядерного палива для АЕС України.

«Енергоатом» підписав договір з канадською компанією САМЕСО, який є останнім необхідним етапом для втілення програми використання українського урану при виробництві ядерного палива для українських атомних електростанцій.  Про це повідомляє пресслужба «НАЕК «Енергоатом»».

Президент «Енергоатома» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор CAMECO Тім Гітцель у присутності премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля підписали в Канаді Договір на зважування, відбір проб, проведення аналізів, зберігання та організацію транспортування уранового концентрату.

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: (063) 590-97-54 E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Документ регламентує фізичне постачання УОК з України до Канади та пов’язані із цим умови. Зокрема, договір передбачає постачання всього обсягу урану, що видобувається на СхідГЗК, до Канади та подальше використання уранового концентрату для конверсії і постачання природного гексафториду урану (UF6) на збагачення.

«Це знакова подія для української ядерної галузі, вона гарантує її стабільність і, як наслідок, стабільне забезпечення електроенергією громадян», – заявив Котін.

Раніше «Енергоатом» і CAMECO уклали угоди про забезпечення стабільного постачання ядерного палива. У межах першої угоди CAMECO упродовж 2024–2035 років на 100 % задовольнятиме потреби «Енергоатома» у гексафториді природного урану. Його поставлятимуть для реакторів Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС.

Також енергетичні відомства України й США разом з ініціативою Net Zero World готують програму співпраці щодо розвитку українського енергетичного сектору. Вона передбачатиме співпрацю у розвитку систем передачі електроенергії та будівництва в Україні малих модульних реакторів.

Ядерна зброя: вплив, правила безпеки та надання допомоги постраждалим — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: MIND


Вебінар «Експлуатація дизель-генератора: потрібен дозвіл чи декларація?»

✔ Декларування дизель-генератора: що зазначено у законодавстві
✔ Зберігання пального для дизель-генератора: чи потрібен дозвіл і ліцензія
✔ Таблиця вимог, на які треба звернути увагу при експлуатації дизель-генератора та зберіганні пального для нього.

Дата проведення: 9 лютого 2023 року
Вебінар доступний у записі

(063) 590-97-54 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми