Друга хвиля мобілізації 2022 в Україні: відповіді на поширеніші запитання


Друга хвиля мобілізації 2022 в Україні: відповіді на поширеніші запитання

24 лютого в Україну вторглися військові сили РФ. Наступного дня Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію в країні, а 15 березня було оголошено про запуск другої хвилі мобілізації. Багато українців не можуть розібратися чи буде призов всіх чоловіків під час другої хвилі, і кому потрібно ставати на облік.

Що таке загальна мобілізація і кого не можуть призвати?

Загальна мобілізація — це поповнення Збройних Сил України новими військовослужбовцями по всій території країни. Загальна мобілізація проводиться протягом 90 діб після її оголошення в державі. У такий час мобілізації підлягають всі громадяни (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов’язок.

Всі громадяни у віці від 18 до 60 років зобов’язані з’явитися за викликом військкомату і стати на облік. Але призвати будуть не всіх, а лише необхідну для ЗСУ кількість солдатів.

Не підлягають мобілізації наступні категорії громадян:

  • визнані непридатними до служби за рішенням медкомісії;
  • чоловіки і жінки, які були на період військових дій заброньовані за органами державної влади;
  • батьки трьох і більше дітей;
  • батьки-одинаки і матері-одиначки;
  • батьки дитини з інвалідністю;
  • опікуни дитини-сироти;
  • народні депутати;
  • опікуни недієздатних осіб.

Загальна мобілізація 2022: вік призовників

Загальній мобілізації підлягають військовозобов’язані особи віком від 18 до 60 років. Однак в першу чергу мобілізують людей з досвідом у військовій справі.

Чоловіків у віці від 18 до 27 років в першу чергу призвуть в армію. Чоловіки від 27 до 45 років потраплять в штаб, а старше 45 працюватимуть з документами.

Які є хвилі мобілізації?

Закон Верховної Ради «Про мобілізацію» визначає чотири хвилі мобілізації:

  • Перша хвиля — призвали оперативний резерв — колишніх військовослужбовців, які мали бойовий досвід або служили за контрактом.
  • Друга хвиля (проходить зараз) — призиваються військовослужбовці, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом.
  • Третя хвиля — будуть призвані офіцери запасу — військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри вузів.
  • Четверта хвиля — всі жителі країни, які не мають обмежень за віком і станом здоров’я.

Чи будуть військовослужбовці відправлені на передову?

Резервісти, які вже проходили військову службу раніше, будуть відразу направлені у військові частини без підготовки. Громадяни України, які не проходили військову службу, спочатку будуть мобілізовані на навчання до центрів ЗСУ. Навчання в залежності від спеціальності займе 7–20 днів.

Якщо вас відправили на передову без підготовки, про це можна повідомити на гарячі лінії 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99.

Чи будуть мобілізовані жінки?

Поки жодна жінка без згоди не була призвана на військову службу. Жінки можуть бути призвані, якщо вони перебувають на військовому обліку і якщо спостерігається дефіцит певних спеціальностей у ЗСУ. Поки що такої необхідності немає.

Військовий облік для переселенців

Всі чоловіки у віці від 18 до 60 років повинні стати на військовий облік при переїзді з рідного міста за місцем фактичного проживання. Після цього вони можуть бути мобілізовані і надалі направлені в навчальні центри або військові частини.

Чи буде проводиться строкова військова служба на період мобілізації?

Строкова військова служба на період загальної мобілізації проводитиметься не буде. Військовослужбовці строкової служби зараз проходять службу в частинах забезпечення і тилових частинах.

Джерело: УНІАН

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...