Дотримання вимог пожежної безпеки у закладах відпочинку


Дотримання вимог пожежної безпеки у закладах відпочинку

Туристичний бізнес влітку пропонує для відпочинку безліч варіантів. Від бюджетних будиночків — вагончиків до фешенебельних, оснащених усілякими комфортними забаганками номерів.

Перебуваючи на відпочинку, громадяни зазвичай не зосереджують увагу на дотриманні правил пожежної безпеки. Тому керівництву та обслуговуючому персоналу готелів, мотелів, кемпінгів, санаторіїв, будинків та баз відпочинку, профілакторіїв необхідно передбачити всі умови для безпечного перебування своїх гостей. І якщо адміністрація великих закладів відпочинку ще більш-менш сумлінно дотримується цих вимог, то об’єкти бюджетного сегменту, як правило, перебувають у зоні ризику. Сумний минулорічний досвід пожежі в літньому таборі «Вікторія» доводить, що нехтування вимогами пожежної безпеки на об’єктах відпочинку може призвести до таких жахливих трагедій, як втрата життя, та значних матеріальних збитків.

Найбільш поширеною причиною виникнення пожеж на об’єктах відпочинку є банальне необережне поводження з вогнем відпочивальників або обслуговуючого персоналу. Майже 20 % загорянь провокує пошкоджена електромережа, несправні електроприлади та порушення правил їх експлуатації.

Недотримання заходів пожежної безпеки при проведенні різних вогневих робіт (електрогазозварювання, паяльних робіт і т. ін.) призводить до 10–12 % пожеж. Порушення технологічних процесів — до 10 % і 2–3 % — це підпали. Поширенню вогню у випадку пожежі сприятиме використання в конструкціях і оздобленні приміщень легкозаймистих небезпечних мате-ріалів, які мають високу димоутворювальну здатність і токсичність, що може призвести до швидкого поширення вогню і загибелі людей, а також нехтування обробленням горючих конструкцій вогнезахисними сумішами.

У статті «Дотримання вимог пожежної безпеки у закладах відпочинку» читайте докладніше про те:
1. Кого призначають відповідальним за пожежну безпеку?
2. Яким чином унеможливити виникнення пожеж у закладах відпочинку?
3. Ознайомлення з вимогами протипожежного захисту та пожежної безпеки під розпис

За пожежну безпеку закладу відпочинку несе відповідальність його керівник та уповноважені ним особи.

Призначення відповідальних осіб обов’язково фіксуються у відповідних посадових документах (функціональних обов’язках, інструкціях, положеннях тощо). У закладі має бути встановлено відповідний протипожежний режим, зокрема, розроблені накази, інструкції, плани евакуації, мають проводитися протипожежні інструктажі, посадові особи повинні проходити навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки. Працівникам закладу належить ознайомитися з цими документами під час інструктажів та проходження навчання з питань пожежної безпеки.

Повна версія статті — в рубриці «Пожежна безпека на підприємстві» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №7, 2018.
Автор — заступник начальника відділу ППР ДПТ України Світлана Трошина.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Щодо заходів безпеки під час зливання-наливання зрідженого вуглеводного газу з автоцистерни до посудин АЗС
Відділом нагляду з питань безпеки праці північного напрямку Управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління Державної служби України ...
Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...