Для працівників торгівельної сфери: переваги офіційного працевлаштування та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці


Для працівників торгівельної сфери: переваги офіційного працевлаштування та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці

Фахівці Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань додержання законодавства про працю, профілактики проявів фактів незадекларованої праці та підвищення правової грамотності в питаннях трудового законодавства, відвідали торгові точки
та поспілкувалися з роботодавцями та працівниками сфери торгівлі міста Павлоград.

На підставі пункту 33 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295 відділом з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у  Павлоградському регіоні Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області регулярно здійснюються заходи відвідування роботодавців з метою інформування керівників та працівників підприємств, установ, організацій про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю.

У ході зазначених заходів надаються консультації щодо дотримання законодавства про працю, в тому числі у частині оформлення трудових відносин, дотримання строків виплати заробітної плати, мінімальних гарантій в оплаті праці та праці неповнолітніх.

Зверніть увагу:  Підприємців оштрафували на 6,2 мільйона гривень за неоформлених працівників

Зокрема, цього разу поспілкувавшись з працівниками магазинів, аптек, закладів громадського харчування, фахівці в першу чергу звернули увагу на переваги офіційного працевлаштування та негативні наслідки зарплати «у конверті». Адже, саме належним чином оформлені трудові відносини, дають можливість працівникові отримати всі соціальні гарантії, які надає держава, зокрема: соціальні, економічні, трудові та інші права працівника.

Зокрема, більшість працюючих цікавились, який зміст мають поняття «мінімальні державні гарантії – соціальні, економічні, трудові» і що до них відноситься. Тому, фахівці детально роз’яснили – економічні й соціальні гарантії означають, що після укладання трудового договору та реєстрації його в Державному центрі зайнятості працівник користується такими правами, як:

  • право на гарантований розмір заробітної плати (у тому числі доплати, надбавки й заохочувальні виплати);
  • право на відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • право на оплату лікарняного;
  • право на достроковий вихід на пенсію через шкідливі умови праці;
  • право на скорочений робочий день, тиждень через шкідливі умови праці;
  • право не працювати у вихідний і святковий день;
  • право не залучатися до понаднормових робіт без бажання працівника;
  • право на допомогу в зв’язку з безробіттям;
  • право на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань;
  • право на зарахування виробничого стажу;
  • право на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості.

 

Завантажте  інструкцію з охорони праці для продавця продовольчих товарів

Не менш важливою метою заходу було налагодження конструктивного діалогу та співпраці між органами державної влади і роботодавцями. Увагу підприємців спеціалісти звертали на дотримання строків виплати заробітної плати, мінімальних гарантій в оплаті праці, в тому числі й праці неповнолітніх, які під час канікул вирішують підзаробити, особливо це стосується сфери громадського харчування.

Нагадали, що за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору на суб’єкта господарювання може бути накладено штрафні санкції, передбачені абзацом 2 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України, у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (111 тис. 690 гривень) за кожного неоформленого працівника.

Тобто, можна сказати, що  найбільш ефективним способом дотриманням законодавства про працю є відсутність порушень.

Читайте також:  Як не потрапити в рабство: ризики нелегального працевлаштування за кордоном

Також, було наголошено, що офіційне оформлення працівників на роботу є, в першу чергу, їх гарантією соціального захисту, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу з метою досягнення позитивного результату. Водночас, для роботодавця – це і позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків.

 

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами прес-служби Управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Матеріали до теми