...

Для безпечного льодоходу і пропуску повені підготовлене угруповання сил 37 тис. осіб і 10 тис. одиниць спецтехніки, – Михайло Болотських


Для взаємодії центральних та місцевих органів влади під час льодоходу і пропуску повені Державна служба України з надзвичайних ситуацій розробила План протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації під час сходження криги і пропуску повені у 2014 році. План передбачає формування міжвідомчого угрупування сил і засобів загальною чисельністю понад 37 тисяч осіб, 10 тисяч одиниць основної техніки і близько 970 плавзасобів від ДСНС України, Держводагентства, Мінінфраструктури, Міноборони та інших відомств.

Про це повідомив Голова ДСНС України Михайло Болотських під час селекторної наради 13 лютого під головуванням в.о. Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула.

«Головне – безпека людей. Основа ефективних дій відповідальних служб – у своєчасному плануванні робіт, дій на випередження і жорсткому контролі», – підкреслив Олександр Вілкул, доручивши профільним відомствам вжити превентивних протипаводкових заходів.

Він також доручив активізувати роботу Міжвідомчого штабу і забезпечити координацію дій зі штабами країн, через які пролягають транскордонні річки. Зокрема, це Росія, Білорусь, Румунія, Угорщина і Молдова.

За словами Михайла Болотських, за дорученням Уряду процес пропуску повені спрямований на захист населення і територій від її негативного впливу.

«Для ліквідації крижаних заторів на річках, щоб захистити мости, гідроспоруди та водозахисні дамби, передбачено залучення піротехнічних підрозділів рятувальників і Збройних Сил загальною чисельністю 500 чоловік і 150 одиниць техніки», – зазначив Голова ДСНС України.

Він додав, що Український гідрометцентр у постійному режимі веде моніторинг гідрологічної ситуації на річках і водоймах. Гідрологічні умови, що склалися на сьогоднішній день, дають підстави очікувати весняної повені без значних негативних наслідків. Тим не менш Михайло Болотських зазначив, що сили і засоби повинні бути готові до негайного реагування у будь-якій ситуації.

«Чітка взаємодія і координація сил усіх органів влади, відомств і організацій забезпечать пропуск весняного водопілля з мінімальною шкодою для людей і держави», – вважає Голова ДСНС України.

Прикладом такої взаємодії він назвав роботу усіх оперативних служб під час зимової негоди наприкінці січня. Завдяки спільній і злагодженій роботі рятувальників, дорожників, ДАІ та військових вдалося запобігти загибелі і переохолодженню людей внаслідок тривалого перебування у заторах через снігові замети.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій