Держгірпромнагляд погоджує програми розвитку гірничодобувних підприємств на 2015 рік


Держгірпромнагляд погоджує програми розвитку гірничодобувних підприємств на 2015 рік

Заступник голови Держгірпромнагяду Степан Дунас з робочим візитом відвідав Криворіжжя.

Протягом двох днів 17 та 18 грудня Степан Васильович очолював роботу комісії з розгляду планів розвитку гірничих робіт а також нормативів втрат та засмічення корисних копалин під час видобутку у кар’єрах та шахтах залізної руди на 2015 рік

Разом з представниками центрального апарату Держгірпромнагляду до розгляду програм долучились керівний склад Криворізького гірничопромислового теруправління та експертно-технічного центру, представники воєнізованого гірничо-рятувального загону, науковці профільних інститутів та фахівці проектних організацій.

Свої програми презентували підприємства з відкритим та підземним видобутком залізної руди Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської та Запорізької областей підконтрольні Криворізькому гірничопромисловому територіальному управлінню.Першочергово обговорювалось виконання виробничих показників, заявлених підприємствами у минулорічних програмах розвитку гірничих робіт. Враховуючи минулорічні протокольні рішення, представники підприємств звітували про їх виконання та надавали ґрунтовні пояснення по не виконаним пунктам, пропонуючи конкретні кроки спрямовані на розв’язання поставлених задач.

Слід зазначити, що для всіх підприємств обговорювалась якість функціонування відомчого нагляду в організації безпечних умов праці на кожному робочому місці. Зокрема, Степан Васильович зробив акцент на функціонуванні системи управління ризиками, оскільки сьогодні при зменшенні рівня виробничого травматизму показник тяжкості нещасних випадків значно збільшився.

Разом з тим, обговорювалось виділення коштів на питання охорони праці при складання фінансових планів підприємств на 2015 рік. Позитивним прикладом послугували гірничо-збагачувальні комбінати Групи Метінвест, ВАТ «Південний ГЗК», ПАТ «Кривбасзалізрудком», ПАТ «ЄВРАЗ Суха Балка», ЗАТ «Запорізький ЗРК», ВАТ «Полтавський ГЗК» де акціонери направляють значні інвестиції у технічне переоснащення виробництва, впровадження новітніх засобів контролю та керування виробничими процесами.

Особливу увагу представники Держгірпромнагляду приділили питанням виконання капітальних ремонтів обладнання підвищеної небезпеки, яке експлуатується підприємствами понад нормативний термін. Не менш актуальне питання – експертне обстеження такого обладнання, адже зважаючи на його особливості та специфіку, обстеження повинно проводитись спеціалізованими (експертними) установами.Обговорюючи ведення вибухових робіт члени комісії не оминули увагою використання підприємствами безтротилових вибухових речовин.

Застосування нової технології дозволяє значно збільшити безпеку ведення вибухових робіт, знизити кількість професійних захворювань істотно поліпшити екологічний стан.

Не менш важливе питання для підприємств гірничодобувної галузі впровадження та використання геоінформаційної системи (ГІС) безперервного дистанційного моніторингу геомеханічного стану масивів порід. Впровадження ГІС-Кривбас дозволить своєчасно визначати ділянки зосередження напруженого стану в масивах гірських порід і інформувати про можливі прояви явищ, які можуть привести до аварійних ситуацій.

Підіймали питання безаварійної експлуатації технологічних транспортних засобів. Зокрема посилення контролю та необхідних заходів для запобігання нещасним випадкам під час роботи автотранспорту в охоронних зонах ліній електропередач.

Не лишилося поза увагою членів комісії і питання обслуговування залізничного транспорту, колійного господарства, питання електробезпеки, обладнання пожежонебезпечних дільниць комбінатів і шахт системами автоматичного пожежогасіння та сигналізації, тощо .

Всім підприємствам з видобутку залізної руди плани розвитку гірничих робіт на 2015 рік погоджено.

“Держгірпромнагляд України”