...

Держгірпромнагляд переглянув Критерії оцінки ступеня ризику у сфері охорони праці


На виконання Указу Президента України від 12 березня 2013 р. № 128 «Про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України поінформовано Кабінет Міністрів України та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України про виконання заходів Національного плану дій, виконання яких передбачено у березні 2013 року. Зокрема, про прийняття постанови Кабінету Міністрів України, якою внесено зміни до Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці й визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду та затвердження уніфікованої форми Акта перевірки суб’єкта господарювання (виробничого об’єкта).
Зазначені зміни передбачають зниження адміністративного тиску на суб’єктів господарювання шляхом зменшення кількості та частоти планових перевірок, оптимізації здійснення функцій державного нагляду у сфері промислової безпеки та охорони праці, підвищення його системності та прозорості, забезпечення єдиного підходу до планування перевірок.
Впровадження змін до Критеріїв дозволяє здійснити перерозподіл суб’єктів господарювання за ступенями ризику та зменшити кількість суб’єктів з високим та середнім ступенями ризику орієнтовно на 40 %.
З метою заохочення роботодавців до створення безпечних умов праці до постанови введено норми, які дозволяють регулювати частоту планових перевірок залежно від стану промислової безпеки та охорони праці суб’єкта господарювання.
Відтепер застосування Акта перевірки суб’єкта господарювання (виробничого об’єкта) унеможливлює проведення перевірки з питань, які не зазначені в Акті.

Прес-служба Держгірпромнагляду України