Державні гарантії потерпілим на виробництві


Державні гарантії потерпілим на виробництві

Про відшкодування шкоди потерпілим на виробництві та надання їм медико-соціальної допомоги розповідає начальник відділення виконавчої дирекції Фонду в Зміївському районі Харківської області Людмила Погорєлова:

«Україна – чи не єдина країна, яка виплачує потерпілим на виробництві компенсацію втраченого заробітку після виходу людини на пенсію. Тобто, офіційно працююча людина отримує пенсію, а той, хто постраждав на виробництві, отримує ще й компенсацію втраченого заробітку.

Відділення виконавчої дирекції Фонду в Зміївському районі Харківської області працює більше 13 років. За цей час отримано належне визнання та гідну оцінку тих, для кого працюємо, а саме: застрахованих осіб, потерпілих на виробництві та членів їх сімей.

Для того, щоб завжди розраховувати на допомогу Фонду та бути впевненими у власній захищеності, громадяни при влаштуванні на роботу, в першу чергу, повинні звертати увагу на умови трудових відносин з роботодавцем. Важливою умовою отримання повноцінної державної допомоги є заробітна плата, оскільки всі страхові виплати безпосередньо залежать від її розміру. Якщо працівник отримує частину заробітної плати «в конверті», то від цієї частини не йдуть відрахування до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, і ця частина не буде враховуватися в розрахунку середньомісячної заробітної плати для нарахування страхових виплат ні самому потерпілому, ні членам його сім’ї у разі його смерті на виробництві.

Щомісяця відділенням виконавчої дирекції Фонду в Зміївському районі своєчасно та в повному обсязі проводяться страхові виплати потерпілим на виробництві. Потерпілі звертаються до Фонду за отриманням соціальних та медичних послуг, визначених рекомендаціями МСЕК: путівками до санаторно-курортних лікувальних закладів, забезпечення крісло-колясками, автомобілями, компенсацією витрат на бензин, ремонт та технічне обслуговування автомобілів, протезуванням, медикаментозним забезпеченням.

Відділенням протягом 9 місяців 2014 року проводилася робота щодо відшкодування шкоди потерпілим на виробництві, надання їм медико-соціальної допомоги та профілактики нещасних випадків на виробництві.

На обліку у відділенні станом на 01.10.2014 року знаходиться 191 потерпілий, з них: утриманці – 14 чоловік; трудове каліцтво – 119 чоловік; професійне захворювання – 58 чоловік.

Кількість інвалідів всього – 103 чоловіка, з них: 1 група – 3 чоловіка; 2 група – 20 чоловік; 3 група – 80 чоловік; без групи інвалідності – 74 особи.

Станом на 1 жовтня 2014 року відділенням здійснено страхових виплат на відшкодування шкоди потерпілим та медико-соціальну допомогу на загальну суму 1 млн.840 тис. грн. в тому числі:

– одноразова допомога в разі стійкої втрати працездатності – 94,9 тис. грн.;

– одноразова допомога в разі смерті потерпілого (сім’ї) – 74,5 тис. грн.;

– щомісячні виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності – 1376,0 тис. грн. (в середньому 152,9 тис. грн. в місяць);

– щомісячні виплати особам, що мають на це право, – 74,5 тис. грн. (в середньому 8,3 тис. грн. в місяць);

– допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю – 127,2 тис. грн.;

– витрати на санаторно-курортне лікування – 42,3 тис. грн.;

– постійний сторонній догляд –16,6 тис. грн.;

– витрати на побутове обслуговування –11,1 тис. грн.;

– компенсації витрат на бензин, ремонт і техобслуговування транспорту інвалідів –0,9 тис. грн.;

– витрати на протезування потерпілих – 8,4 тис. грн.;

– витрати на слухові апарати – 2,4 тис. грн.;

– медична реабілітація та витрати на лікування у ЛПЗ – 10,6 тис. грн.;

– витрати на вироби медичного призначення та лікарські засоби – 0,4 тис. гривень.

Незважаючи на складну ситуацію в державі, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві своєчасно та в повному обсязі виконує свої зобов’язання перед потерпілими та членами їх сімей».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України