Де проходити психофізіологічний відбір працівникам, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки


Згідно з Положенням про систему професійного психофізіологічного відбору працівників для виконання робіт підвищеної небезпеки, затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду охорони праці від 04.05.2005 р. № 75 (далі — Положення), Центр психофізіологічної експертизи (ЦПФЕ) є координаційним, експертним, навчально-методичним і науково-практичним структурним підрозділом із питань психофізіологічної експертизи та психологічного відбору працівників для виконання робіт підвищеної небезпеки. Таким чином, діючими нормативними актами не передбачено функціонування інших центрів із проведення аналітичної обробки результатів психофізіологічного обстеження, окрім зазначеного вище ЦПФЕ.

Відповідно до Положення, регіональні відділи надають ЦПФЕ інформацію про результати психофізіологічного відбору для контролю правильності висновків психофізіологічної експертизи про професійну придатність обстежених працівників для виконання робіт підвищеної небезпеки.

У зв’язку зі вказаним вище аналітичну обробку психофізіологічних експертиз із формуванням висновку та протоколу може проводити лише ЦПФЕ. Діяльність з аналітичної обробки психофізіологічних експертиз підприємства «Інститут безпеки життєдіяльності» є незаконною.

ДП «Головний навчально-методичний центр Держгірпромнагляду України» попереджає, що в разі невиконання вимог чинного законодавства результати проведення професійного психофізіологічного відбору відділами, які не входять до ЦПФЕ Держгірпромнагляду, вважатимуться недійсними. Медичний огляд, проведений без урахування психофізіологічного обстеження, може бути визнано недійсним.

www.interbuh.com.ua