ДАБІ пропонує зобов’язати підприємців забезпечити доступ маломобільних груп населення до своїх об’єктів


ДАБІ пропонує зобов’язати підприємців забезпечити доступ маломобільних груп населення до своїх об’єктів

29 вересня Громадська рада при Держархбудінспекції схвалила ініціативу ДАБІ щодо внесення змін у законодавство з метою вирішення питання забезпечення доступності існуючих об’єктів, на яких здійснюється підприємницька діяльність, для маломобільних груп населення

Вимоги щодо створення безперешкодного доступу людей з інвалідністю до об’єктів, введених в експлуатацію, передбачені положеннями Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Але на сьогодні зазначені вимоги в більшості випадків не виконуються, оскільки немає систематичного моніторингу та контролю за виконанням, немає також відповідальності за не виконання.

Тому пропонується вирішити питання забезпечення доступності існуючих об’єктів для маломобільних груп населення через систему огляду, обстеження та паспортизації об’єктів (стаття 39-2 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»), а також через систему ліцензування господарської діяльності.

Зміни, підготовлені до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», які передбачають, що обстеження об’єкта буде проводитись у тому числі для перевірки його доступності маломобільним групам населення, допоможуть виправити ситуацію.

Крім того, необхідне затвердження Урядом Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів та відображення вимоги щодо доступності об’єкта, на якому буде здійснюватися господарська діяльність до ліцензійних умов.

На сьогодні в Україні нараховується 30 видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, в т. ч.:

– освітня діяльність закладів освіти;

– виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами;

– оптова та роздрібна торгівля лікарськими засобами;

– медична практика.

Включення до ліцензійних умов на зазначені види діяльності вимог щодо доступу маломобільних груп населення, зокрема, зобов’яже підприємців, які оформлюють ліцензії на господарську діяльність, забезпечувати відповідне пристосування своїх об’єктів. У випадку порушення цих вимог, об’єкт не відповідатиме ліцензійним умовам, що призведе до відмови у видачі або анулювання діючої ліцензії.

Урядовий портал