Чи можна отримати дві одноразові допомоги за різні травми


Чи можна отримати дві одноразові допомоги за різні травми

Факт отримання грошової допомоги позбавляє особу можливості у майбутньому повторно претендувати на отримання такого ж виду соціальної допомоги відповідно до інших законів.

На це звернув увагу Касаційний адміністративний суд, залишаючи в силі попередні судові рішення у справі № 580/2611/19.

У 2013 році позивачеві було встановлено ІІ групу інвалідності внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби в органах внутрішніх справ; виплачено одноразову грошову допомогу у сумі 64,5 тис. грн відповідно до постанови КМУ від 12 травня 2007 року № 707 «Про затвердження Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності працівника міліції».

У 2015 році при повторному огляді позивач був визнаний інвалідом ІІІ групи, причина інвалідності — поранення, контузія та захворювання, пов’язані з військовою службою при перебуванні у країнах, де велись бойові дії. Адже у 1988—1989  роках він проходив строкову військову службу в діючій армії в Демократичній Республіці Афганістан.

Безпека праці у воєнний час: відповіді на актуальні питання — тематичне видання від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Позивач звернувся до комісаріату із заявою про виплату одноразової грошової допомоги відповідно до Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2013 №975.

Суд першої інстанції, з позицією якого погодився апеляційний суд, у позові відмовив.

Із цим погодився і КАС, зазначивши, що за пунктом 4 частини 2 статті 16 Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі — Закон № 2011-XII), одноразова грошова допомога призначається і виплачується у разі встановлення військовослужбовцю (крім військовослужбовців строкової служби) інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов`язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок причин, зазначених у цьому підпункті.

Натомість, згідно з пунктом 7 статті 163 Закону № 2011-XII, якщо особа одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цим законом, та одноразової грошової допомоги або компенсаційної виплати, встановлених іншими нормативно-правовими актами, виплата здійснюється за однією з підстав за її вибором.

На думку судів, позивач власне і скористався цим правом вибору.

Читайте також:

Джерело: ЗіБ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

Матеріали до теми