...

Чужа біда не вчить – фатальні порушення виявлено у Вараші в КП «Міські електричні мережі»


Чужа біда не вчить – фатальні порушення виявлено у Вараші в КП «Міські електричні мережі»

Металева переносна драбина стала причиною двох за три роки смертельних випадків на енергопідприємствах Львівської області. Але біда сусідів не вчить електриків Рівненщини. Аналогічну смертельно небезпечну металеву драбину побачили фахівці Управління Держпраці у Вараші, в приміщенні оперативно-диспетчерської групи комунального підприємства «Міські електричні мережі».

Загалом під час планової перевірки дотримання вимог охорони праці та промислової безпеки начальник відділу нагляду у промисловості Управління Іван Онищук та головні державні інспектори відділу Віталій Матко та Олександр Іващук проінспектували роботу служби охорони праці, оперативно-диспетчерської групи, підстанції ПС, безпеку експлуатації електромереж.

Виявлені порушення були проаналізовані на підсумковій нараді. Інспектори наголосили на неприпустимості ігнорування нормативних вимог, які повинні берегти здоров’я і життя працівників. 

Серед порушень, зазначених у приписі:
– посадові особи та працівники підприємства не пройшли позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці в зв’язку із введенням в дію НПАОП 0.00-1.80-18 «Правила охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання», НПАОП 0.00-1.81-18 «Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском»
– не проведено експертне обстеження устаткування в зв’язку із закінченням граничного строку експлуатації силових трансформаторів: на деяких опорах приводи роз’єднувачів не закриті на замок; є опори, які мають ознаки аварійності та відхилення від осі, що перевищують допустимі.

Порушення виявлені і в оперативно-диспетчерській станції, підстанції ПС. Зокрема, в приміщенні оперативно-диспетчерської групи зберігаються діелектричні боти (наявні тріщини корпусу бота) з простроченим терміном випробування (остання перевірка 30.10.2011р.), металева переносна драбина. Крім того, на підприємстві не дотримуються правил в оформленні робіт за нарядами.

Дві посадові особи притягнуто до адміністративної відповідальності. Значна частина порушень усунена вже під час перевірки. Граничний термін виконання припису – 15 жовтня 2018 року.

Джерело: прес-центр Головного управління Держпраці у Рівненській області.

Матеріали до теми