Чорнобильська катастрофа — тридцять п’ять років потому


Чорнобильська катастрофа — тридцять п’ять років потому

Аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою катастрофою за всю історію атомної енергетики. Її наслідки торкнулися життя мільйонів людей. До групи ризику потрапили персонал станції, учасники ліквідації наслідків аварії, населення прилеглих територій. В наслідок катастрофи постраждало близько 5 млн людей, забруднено радіоактивними нуклідами близько 5 тисяч населених пунктів Республіки Білорусь, України та Російської Федерації. З них в Україні — 2218 селищ та міст із населенням близько 2,4 мільйона.

Вплив Чорнобильської катастрофи відчули на собі Швеція, Норвегія, Польща, Великобританія та інші країни. Радіоактивні ізотопи переміщувалися на тисячі кілометрів від ЧАЕС і в травні 1986 року спостерігалися в усіх країнах північної півкулі, на акваторіях Тихого, Атлантичного та Північного Льодовитого океанів.

Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного українця, назавжди залишаючи в пам’яті народний подвиг ліквідаторів. Чорнобиль — не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків.

Пам’ять про наслідки аварії на Чорнобильській АЕС необхідно назавжди зберегти для людей як неоціненний урок і застереження майбутнім поколінням.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...