Безпека праці під час механізованого вирощування і збирання овочів у відкритому ґрунті. Частина 2


Безпека праці під час механізованого вирощування і збирання овочів у відкритому ґрунті. Частина 2

Вимоги безпеки під час догляду за посівами овочів

Основними заходами захисту рослин від шкідників і хвороб в овочівництві мають бути профілактичні заходи, до яких належить хімічний метод боротьби, що полягає в оброблянні рослин пестицидами, які згубно діють на шкідників і збудників хвороб. Препарати вносять на плантації овочевих культур лише в рекомендованих дозах обприскувачами (ОВТ-1В, ОН-400 та ін.).


Тези:

  • Догляд за посівами: застосування пестицидів
  • Збирання овочів вручну: вимоги та заборони
  • Збирання овочів механізованим способом: вимоги безпеки

Безпека праці під час застосування пестицидів і агрохімікатів має бути забезпечена:

  • організацією спеціальних бригад або ланок;
  • проведенням спеціального навчання працівників;
  • механізацією робіт із застосуванням машин і механізмів;
  • використанням засобів індивідуального захисту;
  • проведенням медичного профілактичного обстеження працівників;
  • контролем за дотриманням умов праці.

Роботи з пестицидами мають проводити працівники, які пройшли медичний огляд, навчання та інструктаж з охорони праці.

Керівниками робіт призначають осіб, які мають певний досвід роботи з пестицидами та пройшли курс спеціальної підготовки. Всі роботи з хімічного обробляння ґрунту і рослин потрібно проводити під керівництвом агрономів або спеціалістів з захисту рослин.

Працівники повинні бути ознайомлені з особливостями використання пестицидів, знати правила безпечної роботи з ними і бути забезпечені засобами індивідуального захисту (ЗІЗ).

Для захисту організму працівників від надходження пестицидів через дихальні шляхи застосовують респіратори протипилові (Ф-62Ш, У-2К, «Астра-2», «Пелюстка»), протигазові (РПГ-67), універсальні (РУ-60М) і промислові протигази із змінними коробками.

Необхідно стежити за неухильним дотриманням працівниками правил безпеки, виробничої санітарної та особистої гігієни.

Хімічне обробляння реєструється у спеціальному журналі (додаток 1), який є офіційним документом для перевірки виготовленої господарством овочевої продукції на залишок пестицидів та добрив, а також порушення технології їх застосування і розслідування випадків отруєння.

Повна версія статті — журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №4, 2019.
Автор — Олександр Войналович, завідувач кафедри охорони праці та інженерії середовища Національного університету біоресурсів і природокористування України

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


З 1 листопада 2024 року спеціальність «Охорона праці» повернулася у вищі навчальні заклади України
Кабінет Міністрів України постановою від 30.08.2024 № 1021 «Про внесення змін до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється ...
Як розробити інструкцію з ОП для оператора-гальваніка автоматичних та напівавтоматичних ліній
Дія такої інструкції має поширюватися на працівників підприємства, які працюють на посаді «оператор-гальванік автоматичних та напівавтоматичних ліній» (далі — оператор). ...