...

Безпечне проведення робіт у середині ємностей


Безпечне проведення робіт у середині ємностей

Ємності, що підлягають розкриттю, огляду, чищенню або ремонту повинні бути:

  • звільнені від продукту;
  • відключені від діючого устаткування і системи трубопроводів за допомогою стандартних заглушок (згідно схеми, прикладеної до наряду-допуску);
  • промиті і провітрені.

Роботи усередині ємностей повинні виконуватися бригадою в складі не менше двох чоловік (працюючий і спостерігаючий). Усередині ємності, як правило, дозволяється перебування однієї людини. При необхідності одночасного перебування більшого числа працюючих, повинні бути розроблені та внесені в наряд-допуск і здійснені додаткові заходи безпеки.

Перед спуском у ємність працівник повинен перевірити загазованість всередині ємності переносним газоаналізатором, за необхідності надіти шланговий протигаз (перевірений на герметичність), рятувальний пояс із сигнально-рятувальною мотузкою. Пояс, карабін і сигнально-рятувальна мотузка повинні бути випробувані у встановленому порядку.

При відсутності зорового зв’язку між працюючим у ємності і спостерігаючим повинна бути встановлена система подачі умовних сигналів. Спостерігаючий зобов’язаний знаходитися біля люка ємності в такому ж спорядженні, як і працюючий, маючи при собі протигаз у положенні «напоготові».

Спостерігаючий зобов’язаний:

  • стежити за сигналами і поведінкою працюючого усередині ємності;
  • стежити за станом повітряного шланга протигаза і розміщенням пристрою для забору повітря;
  • при необхідності викликати до місця роботи відповідального за проведення робіт, використовуючи встановлені способи зв’язку і сигналізації;
  • спускатися в ємність в ізолюючому протигазі для надання допомоги працюючому у випадку погіршення його самопочуття тільки після попередження відповідального за проведення газонебезпечних робіт.

Спуск працюючого в ємність і підйом із неї повинен здійснюватися по справних переносних сходах. Перевірка справності, стійкості та надійності закріплення сходів на місці роботи проводиться в присутності відповідального за проведення робіт.

При спуску в ємність і підйомі із неї забороняється тримати в руках будь-які предмети. Усі необхідні для роботи інструменти і матеріали повинні подаватися в ємність способом, що виключає їх падіння, іскроутворення і травмування працюючих. Способи безпечного спуску в ємність працюючих, інструментів і матеріалів, а також способи евакуації працюючих визначаються особами, відповідальними за проведення газонебезпечних робіт.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...