Атестація робочих місць за умовами праці- це право працівників на пільги та компенсації


Атестація робочих місць за умовами праці- це право працівників на пільги та компенсації

Однією із конституційних засад є право працююючих на належні, безпечні та здорові умови праці, яка закріплена у ч. 3 ст. 43 Конституції України.

Забезпечення права на належні, безпечні та здорові умови праці здійснюється за допомогою системи правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, які у своїй сукупності утворюють охорону праці.

Ст. 5 Закону України «Про охорону праці» визначено, що при укладенні трудового договору працівник має бути проінформований роботодавцем під розписку про умови праці на підприємстві, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров’я та про його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Для визначення прав працівників на пенсію за віком на пільгових та інших пільг та компенсацій (таких як – щорічна додаткова відпустка, доплата працівникам за умови праці, скорочена тривалість робочого тижня, видача молока та інших рівноцінних продуктів тощо) на підприємстві необхідно провести атестацію робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці має проводитися на підприємствах, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому. Фактично під це визначення попадають всі діючі підприємства та організації, бо мало знайдеться місць, де б не було жодного шкідливого фактора.

Атестація робочих місць проводиться на виконання вимог Закону України «Про охорону праці» (ст. 7, 13) згідно з порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992. №442, і відповідно до Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України і Головним санітарним лікарем України від 01.09.1992. №41.

Періодичність атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років.

Проведення атестації робочих місць є однією із витрат на охорону праці, та відповідно до ЗУ «Про охорону праці», роботодавець має виділяти на охорону праці не менше як 0,5 % фонду оплати праці за попередній рік (крім бюджетних підприємств).

На багатьох підприємствах здійснюють доплати за шкідливі умови праці без проведення атестації робочих місць за умовами праці, що є необгрунтованим. І під час будь – якої перевірки це порушення буде виявлено.

Законодавтвом чітко встановлено норму, що передбачає адміністративну відповідальність за порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці, порядку її проведення, а також ненадання працівникам пільг і компенсацій за шкідливі умови праці. Це будуть штрафні санкції, які накладатимуться рішенням суду за результатами розгляду матеріалів адміністративної справи у розмірі від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Отже, у будь-якому разі потрібно проводити атестацію робочих місць і зробивши це раз на 5 років, роботодавець забезпечить працівникам соціальний захист, а собі – душевний спокій.

Джерело: km.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання