Для тваринництва типовими є такі небезпечні чинники:
— рухомі машини (трактори, автомобілі, мобільні кормороздавачі, причепи), механізми та їхні окремі деталі (зубчасті, пасові, ланцюгові передачі, карданні вали, з’єднувальні муфти, неогороджені робочі органи транспортерів, дробарок та ін.);
— підвищена вологість, запиленість та загазованість повітря робочої зони;
— підвищена чи знижена температура повітря робочої зони;
— електричний струм небезпечних параметрів (електроприводи, освітлювальні установки, опромінювачі, водонагрівачі тощо);
— біологічна небезпека: тварини, мікроорганізми, грибки та продукти їх життєдіяльності (бактерії, віруси, рикетсії, спірохети, найпростіші);
— термічна небезпека (нагрівачі, гаряча вода, пара);
— небезпека падіння на слизькій підлозі, східцях, трапах;
— вибухонебезпека (компресори, органічний пил у повітрі приміщень);
— пожежонебезпека;
— нервово-психічні перевантаження.
Олександр Войналович, завідувач кафедри охорони праці та інженерії середовища Національного університету біоресурсів і природокористування України
Аналіз зазначених чинників та огляд інших видів небезпек, характерних для галузі тваринництва, шукайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека» № 3, 2017
Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»