Забезпечення АЗС системами РВНСО


Дозвіл на експлуатацію стаціонарних підйомників

Українським науково-дослідним інститутом цивільного захисту завершується розроблення Державних будівельних норм «Автоматизовані системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення» (СРВНСО).

Розроблення здійснюється на основі чинних законодавчих норм, насамперед на основі введеного в дію Кодексу цивільного захисту України.

Ці будівельні норми встановлюють вимоги до проектування та монтування, автоматизованих систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення (далі — СРВНСО), обов’язковому обладнанню якими підлягають об’єкти, будівлі, споруди та небезпечні ділянки територій з ризиком виникнення надзвичайних ситуацій загальнодержавного, регіонального або місцевого рівня, а також будівлі і споруди класу наслідків відповідальності СС2, СС3 відповідно до ДБН В.1.2-14, ДБН А.2.2-3.

Щодо безпосередньо АЗС. У будівельних нормах є такий термін: щільна міська забудова. Якщо АЗС знаходиться в місті й зона можливого ураження у разі найгіршого сценарію розвитку надзвичайної ситуації (НС) поширюється на житлові будинки та (або) відповідно може спричинити НС місцевого рівня, то такі АЗС повинні бути обладнані такими системами.

Якщо АЗС знаходиться «на трасі», то береться до уваги, чи може виникнути НС місцевого рівня, чи не розташовані у зоні можливого ураження приміщення з масовим перебуванням людей, чи існує можливість, користуючись термінологією Європейського Союзу, ефекту «доміно» стосовно інших небезпечних об’єктів, розташованих поруч. Якщо так, то такі АЗС повинні також бути обладнані СРВНСО.

Костянтин Блажчук, науковий співробітник УкрНДІ ЦЗ

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»