Як проводити випробування піддонів


Як проводити випробування піддонів

ГОСТ 9078-84 «Поддоны плоские. Общие технические условия» передбачає проведення випробування піддонів за методикою, наведеною у Додатку 1. Окрім того, відповідно до п. 4.3 ГОСТ 9078-84 періодичні випробування повинні проводитись не рідше одного разу на два роки, та до складу періодичних випробувань входять випробування на: вигин; вигин верхнього настилу при штабелюванні; вигин нижнього настилу при штабелюванні; міцність зборки крайніх елементів верхнього настилу; міцність при підйомі стропами; міцність зборки. Результати періодичних випробувань оформлюють протоколом відповідно до ГОСТ 15.001-88 «Система разработки и постановки продукции на производство. Продукция производственно-технического назначения». На підприємстві з числа інженерно-технічних працівників має бути призначено особу, відповідальну за проведення випробування тари (піддонів) та визначено оперативну документацію, пов’язану з проведенням цих випробувань. Відповідно до вимог ДСТУ ГОСТ 2.601-2006 «Експлуатаційні документи» для випробування тари (піддонів) необхідно розробити відповідну інструкцію з випробування.

Протокол випробувань повинен містити такі відомості:

  • назва та адреса підприємства, яке проводило випробування;
  • індивідуальний номер протоколу випробувань;
  • дата складання протоколу випробувань;
  • виробник тари;
  • опис типу конструкції тари (наприклад, розміри, матеріали, затвори, товщина тощо), який може включати креслення та/або фотографію;
  • максимальна місткість;
  • характеристики способу випробування;
  • опис і результати випробувань.

Протокол випробувань повинен бути підписаний із зазначенням прізвища та посади особи, яка його підписала. В протоколі випробувань повинні міститися дані про те, що тара була випробувана згідно з відповідними вимогами.

Хоча форма протоколу випробування у ГОСТ 9078-84 не наведена, можна рекомендувати форму протоколу, наведену, наприклад, у Додатку В до російського ГОСТ Р 51864-2002 «Тара. Методы испытания прочности крепления ручек». Якщо випробувана тара використовується не для потреб підприємства, то існуватиме необхідність атестації випробувального обладнання, наприклад, згідно з вимогами ГОСТ 24555-81 «Система государственных испытаний продукции. Порядок аттестации испытательного оборудования. Основные положения».

Слід зазначити, що сьогодні в Україні чинний ДСТУ ГОСТ 15.001:2009 «Система разработки и постановки продукции на производство. Продукция производственно-технического назначения». Крім того, окрім ГОСТ 9078-84 існують:

  • ГОСТ 21901-76 «Поддоны авиационные типов ПА-5,6 и ПА-2,5. Общие технические условия»;
  • ГОСТ 18343-80 «Поддоны для кирпича и керамических камней. Технические условия»;
  • ГОСТ 9570-84 «Поддоны ящичные и стоечные. Общие технические условия»;
  • ГОСТ 26381-84 «Поддоны плоские одноразового использования. Общие технические условия».

Слід зазначити, що під час експлуатації тари, зокрема піддонів, результати технічного опосвідчення тари заносяться до журналу «Журнал технического освидетельствования тары», форма якого наведена у Додатку А до ГОСТ 12.3.010-82 «Система стандартов безопасности труда. Тара производственная. Требования безопасности при эксплуатации».

Дата техни­ческого освидете­льствования

Обозначение тары

Инвентарный номер тары

Результат технического освидетель­ствования

Дата последующего технического освидетельствования

Подпись лица,
проводившего
техническое
освидетель­ствование

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

Микола Федоренко,
головний державний інспектор з охорони праці
Територіального управління Держгірпромнагляду у Київській обл. і м. Києві

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»