Як правильно розрахувати кількість первинних засобів пожежогасіння для закладів освіти


Як правильно розрахувати кількість первинних засобів пожежогасіння для закладів освіти

Відповідно до пункту 3.6. глави 3 розділу V Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 р. № 1417 (далі — НАПБ А.01.001-2014), територія підприємств, будинки, споруди, приміщення, технологічні установки повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння:

  • вогнегасниками;
  • пожежними щитами: ящиком з піском, бочкою з водою (в весняний-літній пожежонебезпечний період), покривалом з негорючого матеріалу (кошма), пожежними відрами, совковими лопатами, багром та іншим пожежним інструментом, що використовується для локалізації і ліквідації пожеж та загорянь.

Зверніть увагу!

Ця вимога стосується також територій, будівель, споруд та приміщень, обладнаних автоматичними системами пожежної сигналізації, пожежогасіння та внутрішнім протипожежним водопроводом (пожежні кран-комплекти).

 

Відповідно до Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15 січня 2018 р. № 25 (далі — Правила № 25), вогнегасник — технічний засіб, призначений для припинення горіння подаванням вогнегасної речовини, що міститься в його корпусі, під дією надлишкового тиску, за масою і конструктивним виконанням придатний для транспортування і застосування людиною.

Розміщення та експлуатація вогнегасників повинні здійснюватися згідно з вимогами Правил № 25.

Відповідно до п. 3.11. глави 3 розділу V НАПБ А.01.001-2014, для розміщення первинних засобів пожежогасіння у виробничих, складських, допоміжних приміщеннях, будинках, спорудах повинні встановлюватися спеціальні пожежні щити (стенди) згідно з розрахунком (див. рисунок 1).

Документи спеціаліста з пожежної безпеки — зручне електронне видання
Замовити: 0 (800) 219-977

Критерії вибору типу та необхідної кількості вогнегасників

Відповідно до Правил № 25, критеріями вибору типу та необхідної кількості вогнегасників для захисту об’єкта є:

1) категорія за вибухопожежною та пожежною небезпекою виробничих, офісних, складських та лабораторних приміщень (категорія будинків, приміщень та зовнішніх установок виробничого і складського призначення за вибухопожежною або пожежною небезпекою визначається відповідно до вимог ДСТУ Б В.1.1-36:2016 («Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою»);

2) клас можливої пожежі (класи пожеж, залежно від матеріалу, що горить, визначено в ДСТУ EN 2:2014 «Класифікація пожеж» (EN 2:1992, EN 2:1992/А1:2004, IDT), зокрема:

клас А — горіння твердих речовин;

клас В — горіння рідких речовин;

клас С — горіння газоподібних речовин;

клас D — горіння металів;

клас F — горіння речовин, які використовують для приготування їжі (рослинних і тваринних олій та жирів) і містяться в кухонних приладах.

Зверніть увагу!

Якщо на об’єкті можливі осередки пожеж різних класів, слід обирати вогнегасники окремо для кожного класу пожежі або віддавати перевагу більш універсальному вогнегаснику. При виборі таких вогнегасників їх мінімальна кількість має дорівнювати більшому значенню, що отримане для кожного класу пожежі окремо.

 

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для фіксування інструктажів
Замовити: 0 (800) 219-977

Читати далі

Далі у статті:

  • Про придатність вогнегасника для гасіння пожежі певного класу та відповідність умовам його експлуатації
  • Визначення захищуваної площі об’єкта з масовим перебуванням людей
  • Які нормативні документи визначають вогнегасну здатність вогнегасника
  • Чи можна здійснювати заміну одного типу вогнегасника на інший
  • Алгоритм визначення необхідної кількості вогнегасників для закладів освіти

Вас може зацікавити:

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Електронна версія Охорона праці і пожежна безпека

Матеріали до теми


Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...
Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...