Встановлення схеми руху транспорту територією підприємства


Встановлення схеми руху транспорту територією підприємства

«Пересування навантажувачів територією підприємства має здійснюватися відповідно до встановленої схеми руху транспортних засобів і працівників територією підприємства. На схемі мають бути показані дозволені та заборонені напрямки руху, повороти, зупинки, в’їзди та виїзди тощо. Схема доводиться до відома всіх працюючих і вивішується біля в’їзду на територію підприємства» (п. 7.5.3 Правил будови і безпечної експлуатації навантажувачів, НПАОП 0.00-1.22-08).

«Під час пересування навантажувача територією водій повинен користуватися шляхом проїзду, передбаченим схемою руху, встановленою суб’єктом господарювання» (п. 7.5.26 НПАОП 0.00-1.22-08).

Відповідно до ст. 67 Господарського кодексу України «відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів» та «підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов’язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України».

У вашому випадку, якщо договором не визначено вимоги щодо схеми руху на території підприємства, де орендуються складські приміщення, відповідальність за наявність схеми руху покладається на суб’єкт господарювання, який здійснює транспортні роботи. Оскільки територія орендується у іншого суб’єкта господарювання (орендодавця), то розроблена схема в обов’язковому порядку повинна погоджуватись з уповноваженим представником орендодавця (задля уникнення надзвичайних ситуацій орендодавець повинен володіти інформацією щодо категорій вантажу, який перевозиться його територією).

У разі відсутності схеми руху на території підприємства відповідальність за настання надзвичайної події, що сталась на території підприємства, може бути покладена, залежно від місця настання події, як на орендаря, так і орендодавця.

Микола Федоренко,
головний державний інспектор з охорони праці
Територіального управління Держгірпромнагляду у Київській обл. і м. Києві

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»