Спільні риси між грою у шахи та організацією охорони праці на підприємстві


Спільні риси між грою у шахи та організацією охорони праці на підприємстві

«Деякі вважають, що під час гри я надто обережний. По-моєму, тут мова може йти про інше: я намагаюся уникнути випадковостей. Ті, хто розраховує на випадковості, повинні грати в карти або рулетку. Шахи – зовсім інше» – Тигран Петросян

Старовинна шахова приказка говорить: «Поганий план краще, ніж ніякого». Це скоріше дотепно, ніж справедливо. План, звичайно, необхідний, але кожне рішення, кожен крок повинні бути у ньому чітко обґрунтовані. Без урахування різних нюансів позиції можливо прийняти лише найочевидніші рішення.  Такий план принесе успіх хіба що у грі з більш слабким противником.

Теж саме можна сказати і про організацію охорони праці на підприємстві. Організація та функціонування системи управління охороною праці на підприємстві базуються на застосуванні комплексного підходу. Комплексний підхід до охорони праці передбачає врахування організаційних, економічних, соціальних, психологічних, технічних, правових та інших аспектів управління в їх сукупності і взаємозв’язку.

Як відомо, організація охороною праці на підприємстві включає виконання основних завдань таких, як:

  • навчання працівників безпеці праці та пропаганду питань охорони праці;
  • забезпечення безпеки виробничого обладнання;
  • забезпечення безпеки виробничих процесів;
  • забезпечення безпеки будівель і споруд;
  • нормалізацію санітарно-гігієнічних умов праці;
  • забезпечення працівників засобами індивідуального захисту;
  • забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку працівників;
  • організацію лікувально-профілактичного обслуговування працівників;
  • санітарно-побутове обслуговування працівників;
  • професійний відбір працівників за певними спеціальностями.

 

Відповідальні особи за стан охорони праці на підприємстві забезпечують реалізацію зазначених вище завдань через:

  • організацію й координацію робіт з охорони праці;
  • контроль стану охорони праці;
  • облік, аналіз та оцінку показників стану умов і безпеки праці;
  • планування та фінансування робіт з охорони праці;
  • стимулювання забезпечення високого рівня охорони праці.

 

Водночас, формуючи план заходів з охорони праці, важливо враховувати створення та підтримання психологічного середовища, зорієнтованого на безпеку праці, у середині трудового колективу.

Оцінка стану охорони праці на підприємстві в цілому і в його структурних підрозділах аналогічна оцінці шахової позиції.

Зроблений хід у шахах чи виконаний захід з охорони праці на підприємстві – це підсумок, рішення рівняння, яке спочатку потрібно скласти та зрозуміти. Спочатку необхідно виділити фактори, що діють, оцінюємо «вагу» кожного з них, визначити дисбаланс між ними та лише потім надати загальну оцінку позиції.

Кожен, хто знайомий з погодинною оплатою праці, добре знає, що час має ціну в самому прямому сенсі. Матеріал, тобто гроші, обмінюється на працю, вимірюваний в годинах і хвилинах. Це звичайне «час на годиннику», що вимірюється всюди однаково.

Функціонування системи охорони праці на підприємстві та гра у шахи мають  певний час на оптимальну кількість ходів/дій. Все повинно бути злагоджено, кожен крок обдумано та прораховано.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області.

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...