Реєстрація технологічного транспорту підприємства


Непорозуміння під час визначення ступеня тяжкості виробничої травми. Як діяти?

До технологічних транспортних засобів, на експлуатацію яких відповідно до п. 20 Додатка 3 до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26 жовтня 2011 р. № 1107, потрібно отримувати дозвіл від Держпраці належать «великотоннажний автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення вантажів, транспортування розкривних порід і корисних копалин на відкритих гірничих розробках чи ґрунту на будівництві, а також інший механічний транспортний засіб, у тому числі обладнаний спеціальними пристроями чи механізмами, або транспортний засіб, призначений для руху тільки у поєднанні з іншим транспортним засобом, який керується машиністом (оператором, водієм) і використовується власником для забезпечення виробничих процесів під час провадження ним господарської діяльності (виготовлення продукції, виконання робіт, надання послуг), а також для переміщення сировини (матеріалів), що обробляється, і відходів виробництва» (ч. 1 п. 2 Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 січня 2010 р. № 8).

Порядок державної реєстрації технологічних транспортних засобів, які підлягають реєстрації, перереєстрації, тимчасовій реєстрації, зняттю з обліку Держпраці, визначає Порядок проведення державного технічного огляду великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затверджений наказом Держгірпромнагляду України від 27 січня 2010 р. № 9, порядок відомчої реєстрації — Порядок відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 6 січня 2010 р. № 8.

Існував Перелік типів технологічних транспортних засобів, підконтрольним Держгірпромнагляду, який був приведений у Додатку 1 до Правил державної реєстрації та обліку великотоннажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 1 липня 2004 р. № 163 (втратив чинність на підставі Порядку проведення державного технічного огляду великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого наказом Держгірпромнагляду України від 27 січня 2010 р. № 9), до якого входили:

1. Великотоннажні та інші технологічні автомобілі.
2. Трактори колісні і гусеничні, у тому числі з навісним обладнанням, інші машини і механізми на їх шасі; бульдозери; бурові машини, бурові установки; снігонавантажувачі, снігоочисники; машини, що прибирають тротуари; машини, що розкидають щебінь; трубоукладачі; тягачі; дорожня фреза; копер палебійний.
3. Екскаватори колісні і гусеничні.
4. Вантажопідйомні установки на спеціальному самохідному шасі.
5. Інші машини на спеціальному самохідному шасі.
6. Навантажувачі всіх типів, у тому числі електронавантажувачі, електрокари, електровізки.
7. Самохідна дорожньо-будівельна техніка: котки дорожні самохідні; віброкотки; пневмокотки; асфальтоукладачі, автоскрепери, автогрейдери.
8. Спецмашини: самохідні; на базі автомобілів; машини маркувальні; машини для ломки-футировки.
9. Причіпні пристрої: автотракторні причепи і напівпричепи; ваговози; розкидачі; грейдери причіпні; скрепери причіпні; пневмонагнітачі; вагони-гуртожитки; електростанції причіпні; дизель-генератори причіпні; цистерни причіпні; зварювальні агрегати причіпні; компресори причіпні, причіпна спецтехніка.

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань