Пільги та компенсації працівникам за роботу у важких і шкідливих умовах праці


Пільги та компенсації працівникам за роботу у важких і шкідливих умовах праці

На жаль, Ви не повідомили, коли було проведено атестацію робочих місць за умовами праці (далі — атестація) на вашому підприємстві. Якщо атестацію проведено до 5 жовтня 2016 року (тобто наказ про підбиття підсумків атестації видано до 5 жовтня 2016 року), то матеріали цієї атестації слід визнати  легітимними.

Якщо наказ видано після цієї дати — представники Держпраці можуть визнати результати атестації нечинними (у зв’язку зі змінами, внесеними до постанови КМУ від 1 серпня 1992 р. № 442 постановою КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України та Ради Міністрів УРСР» від 5 жовтня 2016 р. № 741).

У цьому випадку працівники вашого підприємства втратять право не тільки на отримання доплати до посадового окладу, а й на інші пільги і компенсації за важкі та шкідливі умовами праці, які передбачені ст. 7 Закону України «Про охорону праці».

Доплату за важкі та шкідливі умови праці не потрібно «ховати» у підвищеному розмірі зарплати. До того ж вона повинна бути відмічена у окремій графі штатного розпису підприємства.

Анатолій Стовбун, доцент кафедри водогосподарських систем і охорони праці Державного інституту управління та економіки водних ресурсів,
кандидат медичних наук

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань

 

Усі видання з охорони праці