Охорона праці за цивільно-правовим договором


Охорона праці за цивільно-правовим договором

Для виконання робіт з доставки поштових відправлень краще укласти договір на надання послуг, якій, як і договір підряду, є цивільно-правовим.

На відносини між Замовником і Виконавцем за цивільно-правовими договорами не поширюється дія Закону України «Про охорону праці», а поширюється дія Цивільного кодексу України.

Як правило, цивільно-правовим договором передбачено, що Виконавець виконує роботи або надає послуги, на свій страх і ризик, а це означає, що про своє життя і здоров’я він повинен піклуватися самостійно. Тому законодавство не вимагає проведення Замовником процедур з питань охорони праці з Виконавцем.

При роботі за цивільно-правовим договором процес праці Виконавця не регламентується. Виконавець сам організовує свою роботу, визначає час початку й закінчення щоденної роботи, розподіляє час роботи та її тривалість на свій розсуд, на нього не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку Замовника.

При виконанні завдання за цивільно-правовим договором процес праці та умови її застосування перебувають за межами зобов’язальних правовідносин. Праця слугує тут лише способом виконання зобов’язань. Але за згодою сторін можуть в цивільно-правовий договір включатися додаткові умови, наприклад, медичний огляд працівників. Тоді ці умови є обов’язковими для сторін договору. Тому вирішувати питання щодо обов’язків сторін за цивільно-правовим договором належить вам. Рекомендую детально врегулювати всі відносини між Замовником і Виконавцем у договорі для запобігання непорозумінь між сторонами.

Слід зазначити, що Виконавець за цивільно-правовим договором може самостійно застрахуватися у Фонді соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань.

Детальніше відмінності між трудовим і цивільно-правовим договорами розглядалися на сторінках журналу «Охорона праці і пожежна безпека» № 5/2014.

Микола Федоренко,
головний державний інспектор з охорони праці
Територіального управління Держгірпромнагляду у Київській обл. і м. Києві

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»