...

Навчання персоналу з охорони праці


Навчання персоналу з охорони праці

На ваше питання стосовно того, чи потрібно начальникам відділень поштового зв’язку проходити ще додатково щорічне навчання і перевірку знань по ПБСГУ в учбовому комбінаті для отримання іншого посвідчення як «персоналу з обслуговування (або експлуатації) газового обладнання» роз’ясню:

  • на тих об’єктах поштового зв’язку, де опалювання виробничих приміщень здійснюється газовими котлами малої потужності (від 40 до 100 Квт) і газовими конвекторами та які розміщені в житлових і громадських будинках, дійсно необхідно визначити «персонал з обслуговування (або експлуатації) газового обладнання», що вимагають представники газового господарства, посилаючись на останній абзац п. 4.6.28 ПБСГУ. І краще за все, щоб це була інша людина, а не той самий начальник відділення, на якого покладені обов’язки відповідального;
  • ваш персонал з експлуатації газового обладнання виконує роботи підвищеної небезпеки — газонебезпечні роботи, до яких відноситься розпалювання газового котла. Згідно з визначенням, яке надається в Правилах безпеки систем газопостачання України, газонебезпечні роботи — роботи, які виконуються в загазованому середовищі або при яких можливий вихід газу;
  • дійсно, якщо відповідальні за безпечну експлуатацію систем газопостачання та здійснення постійного контролю за газовою установкою повинні проходити періодичну перевірку знань один раз на три роки, то персонал з обслуговування (або експлуатації) газового обладнання, який безпосередньо виконує ці роботи, та від правильності та швидкості дій якого залежить безаварійність роботи газового обладнання, повинен проходити перевірку знань один раз на рік. Крім того, з цим персоналом необхідно також проводити тренування навиків дій у аварійних ситуаціях.

Дійсно, на вашому підприємстві технічним обслуговуванням газових опалювальних котлів займається підрядна організація, але щоденною експлуатацією з розпалюванням, регулюванням режимів, викликом фахівців тощо — займаються робітники відділень.

Тепер подивимось на це питання з іншого боку. Відповідальний при виникненні питань з правильності експлуатації обладнання має можливість  звернутись до нормативної документації. А чи є така можливість у експлуатуючого персоналу під час витоку газу чи іншої аварійної ситуації?

Також спитайте себе та начальників відділень, які проходять навчання та перевірку знань з ПБСГУ, про що їм робиться запис у відповідному посвідченні, чи знають вони напам’ять властивості газу, ознаки отруєння чадним газом, порядок перевірки наявності тяги у димарях, порядок надання першої допомоги людині при отруєнні чадним газом. Швидше за все почуєте відповідь «Ні», і не тому що вони цього не пам’ятають, а тому що такі знання не входять до програми навчання з ПБСГУ. А до програми навчання персоналу з обслуговування (або експлуатації) газового обладнання, який безпосередньо виконує ці роботи, ці питання обов’язково повинні входити. І періодичність такого навчання частіша, тому що небезпека роботи є вищою.

Якщо персонал поштового відділення складається з однієї людини, тоді дійсно і обов’язки відповідальної особи і обов’язки експлуатаційного персоналу покладаються на неї. А якщо у відділенні працюють більше працівників, краще, щоб це була інша людина, яка також постійно знаходиться у приміщенні відділення та має можливість періодично звертати увагу на газове обладнання, на повітрообмін у приміщенні та на інші важливі показники безпеки експлуатації газового обладнання та своєчасно реагувати. Це підвищить безпеку експлуатації газового обладнання у відділеннях.

Юрій Грімович,
начальник відділу електробезпеки ТОВ «НВЦ «Професійна безпека» (Київ)

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»