Гігієнічні вимоги до умов праці муляра та заходи щодо їх покращення


Хто має відповідати за справний стан посудин, що працюють під тиском

Робота муляра полягає у кладці та ремонті кам’яних конструкцій будівель, мостів, промислових, гідротехнічних та інших споруд. Трудовий процес складається з наступних основних операцій: отримання та розвантаження розчину в металеві ящики або бункер; переміщення цього розчину на робоче місце; розвантаження штучних матеріалів; переміщення помостів; монтаж збірних конструкцій; розкладання цегли і прошарків розчину. Робочий інструмент – кельми, кирки, розшивки, совкові лопати.

Характерними для праці муляра є інтенсивна робота м’язів, а також незручна напружена робоча поза, оскільки більшу частину робочого часу муляр вимушений знаходитись у зігнутому положенні.

Роботи виконуються на різній висоті, зовні та всередині будівлі, тому можуть бути пов’язані з несприятливими метеорологічними умовами (понижена в холодний період та підвищена в теплий період року температура повітря, коливання відносної вологості та швидкості руху повітря), які погіршуються сонячною радіацією, інфрачервоним випромінюванням, яке в теплий період року перевищує допустимі норми у 5 разів.

Крім того, умови праці муляра характеризуються підвищеною забрудненістю повітря робочої зони пилом фіброгенної дії при переміщенні та деструкції цегли, стінових матеріалів, висохлого розчину, утеплювача (керамзиту), а також шумом, вібрацією, відсутністю раціонального штучного освітлення, недостатньою освітленістю робочих місць (особливо в нічний час).

Спорудження зовнішніх стін на великій висоті, монтаж залізобетонних елементів та гіпсопрокатних перегородок, робота на риштуваннях та помостах вимагає нервово-психічного напруження, підвищеної уваги, координації рухів. Інтенсивна робота м’язів в несприятливих метеорологічних умовах, підвищене навантаження на верхні кінцівки, незручна (а часом і вимушена) робоча поза, виконання дрібних одноманітних рухів кистю, монотонний характер праці, переміщення вантажів (цегла, будівельний розчин) загальною вагою 4-6 тонн не тільки по рівній поверхні, а і на висоту приводять до фізичних перевантажень та сприяють розвитку втоми. Це проявляється у зменшенні сили кистей рук, порушенні витривалості та чутливості, порушенні діяльності опорно-рухового апарату (захворювання сухожилля та зв’язок; запалювальні процеси у м’язах та нервових волокнах – міозити, неврити, плексити, люмбаго, радикуліти та ін.). Крім того, простудні захворювання, захворювання органів дихання значною мірою є результатом виконання робіт в несприятливих метеорологічних умовах; високі рівні захворюваності шкіри та підшкірної клітковини є наслідком мікротравм шкіряних покривів під час роботи з розчином; від тривалої роботи з ручним інструментом виникають потертості та садна на долонях, але внаслідок відсутності дезінфікуючих розчинів для обробки раневих поверхонь вони інфікуються; у жінок-мулярів відзначається високий рівень ускладнень під час вагітності, родів та післяродового періоду, оскільки вантажі, які вони переносять, значно перевищують допустимі норми. Таким чином, стан захворюваності мулярів свідчить про певну залежність її від характеру умов праці.

З метою покращення умов праці, зниження захворюваності, збереження здоров’я мулярів оздоровчі заходи необхідно впроваджувати з урахуванням кожного конкретного робочого місця.

В першу чергу це стосується заходів, які спрямовані на удосконалення технологічного та трудового процесів, до яких належать підвищення ступеня збірності та механізації окремих процесів та операцій, покращенню методів та прийомів праці, впровадження комплексної механізації вантажно-розвантажувальних робіт, різання та обколювання цегли, використання полегшених будівельних матеріалів, подальше удосконалення інструментів з урахуванням ергономічних вимог, що дасть змогу більш зручно його використовувати. Для попередження переохолодження та перегрівання працюючих на робочих місцях чи в безпосередній близькості від них, потрібно обладнувати приміщення чи укриття для відігрівання або захисту від теплового та радіаційного випромінювання, а при потребі – встановити місцеве променеве обігрівання. Для цього доцільно використовувати спеціальні вагончики, які переміщуються кранами з поверху на поверх в міру спорудження коробки будівлі.

Джерело: ГУ Держпраці у Дніпропетровській області