...

Експертиза відповідності НПАОП обладнання підвищеної небезпеки


Експертиза відповідності НПАОП обладнання підвищеної небезпеки

На штабелеукладачі самохідні (з робочим місцем водія або керовані з підлоги) та з ручним пересуванням (з електричним або гідравлічним приводом підіймання, з підійманням ручною лебідкою) поширюються Правила будови і безпечної експлуатації навантажувачів, затверджені наказом Держгірпромнагляду від 31 грудня 2008 р. № 308 (п. 1.2 НПАОП 0.00-1.22-08).

Штабелер відноситься до технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на дорогах загального користування, під якими розуміють механічний транспортний засіб, зокрема обладнаний спеціальними пристроями чи механізмами, або транспортний засіб, який керується машиністом (оператором, водієм) і використовується для забезпечення виробничих процесів під час провадження господарської діяльності (виготовлення продукції, виконання робіт, надання послуг), а також для переміщення сировини (матеріалів), що обробляється, і відходів виробництва (п. 2 Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 6 січня 2010 р. № 8). Штабелеукладач з ручним пересуванням не підлягає реєстрації в територіальних органах Держгірпромнагляду, споряджається індивідуальним номером і під цим номером обліковується в журналі їх обліку суб’єкта господарювання (пункти 7.2.1, 7.2.3 НПАОП 0.00-1.22-08).

Відповідно до пунктів 7.3.1, 7.3.6, 7.3.14, 7.3.15 НПАОП 0.00-1.22-08 технічний огляд та експертне обстеження (технічне діагностування) навантажувачів (зокрема електроштабелера) здійснюється за організаційно-методичними документами, розробленими відповідно до вимог Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (НПАОП 0.00-6.18-04).

Слід зазначити, що періодичне технічне обслуговування навантажувача (ТО-1, ТО-2) проводиться в строки, встановлені настановою з його експлуатації. Результати періодичного технічного обслуговування навантажувача записуються у розділ 17 паспорта навантажувача особою, відповідальною за технічний стан навантажувача (п. 7.4.17 НПАОП 0.00-1.22-08).

Микола Федоренко,
головний державний інспектор з охорони праці
Територіального управління Держгірпромнагляду у Київській обл. і м. Києві

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»