Чинність посвідчення з охорони праці


Чинність посвідчення з охорони праці

Нормативні документи з охорони праці встановлюють конкретні вимоги до спеціалістів з охорони праці в плані кваліфікації, навчання та перевірки знань.
Згідно з п. 1.5 Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України 15 листопада 2004 р. № 255, керівники та спеціалісти служби охорони праці повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, встановленим чинними нормативно-правовими актами.
Зокрема, Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 1, частина 1), затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2004 р. № 336, встановлює конкретні кваліфікаційні вимоги до професійних якостей спеціалістів з охорони праці.
Начальник відділу (служби) охорони праці повинен мати повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та стаж роботи з охорони праці не менше 2-х років.
Провідний інженер з охорони праці також повинен мати повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та стаж роботи за професією інженера з охорони праці І категорії не менше 2-х років.
Інженер з охорони праці І категорії — повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, для спеціаліста — стаж роботи за професією інженера з охорони праці ІІ категорії — не менше 2-х років.
Інженер з охорони праці ІІ категорії — повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (спеціаліст) та стаж роботи за професією інженера з охорони праці — не менше 1 року.
Інженер з охорони праці — повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.
Крім цього, п. 1.6 Типового положення про службу охорони праці встановлює, що навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників служби охорони праці проводиться в установленому законодавством порядку під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки.
Такі ж вимоги по проведенню навчання та перевірки знань з питань охорони праці встановлюють пп. 3.1, 3.11, 5.1, п. 5 Додатка 3 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 р. № 15. А згідно з п. 1.17 цього положення, не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.
Згадані вище типові положення (про службу охорони праці та навчання і перевірку знань з питань охорони праці) прямо не передбачають можливості залишати дійсним навчання та перевірку знань спеціаліста з охорони праці, які він пройшов на попередньому підприємстві. Враховуючи специфіку роботи на новому підприємстві (можливу дію інших, ніж на попередньому підприємстві, нормативних актів з охорони праці), а також те, що спеціаліст з охорони праці є членом комісії з навчання та перевірки знань працівників з питань охорони праці, він повинен при переході на роботу на інше підприємство знову пройти навчання і перевірку знань з питань охорони праці в установленому чинним законодавством порядку до початку виконання посадових обов’язків та періодично не рідше одного разу на 3 роки в Головному навчально-методичному центрі Держнаглядохоронпраці чи іншому спеціалізованому навчальному центрі, який має свідоцтво (дозвіл) Головного навчально-методичного центру на право виконання цієї роботи.
Крім того, спеціаліст з охорони праці повинен також пройти навчання і перевірку знань з електробезпеки та отримати IV кваліфікаційну групу з електробезпеки на право інспектування електроустановок та робіт в електроустановках.

Василь Харченко,
начальник служби охорони праці
ТОВ «УкрРадіоТел» (Київ),
ветеран Держгірпромнагляду України