Чи обов’язково розробляти ПЛАС для котельні


Дозвіл на експлуатацію стаціонарних підйомників

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Кодексу цивільного захисту України (далі — Кодекс), до завдань і обов’язків суб’єктів господарювання у сфері цивільного захисту належить розроблення ПЛАС на об’єктах підвищеної небезпеки.

Вимоги щодо розроблення ПЛАС на потенційно небезпечних об’єктах та інших, які не регламентуються Кодексом, визначені у відповідних нормативно-правових актах з охорони праці.

Згідно з вимогами пунктів 1.1.2 та 4.1.12 НАОП 0.00-1.20-98 «Правила безпеки систем газопостачання України», затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 1 жовтня 1997 р. № 254, на підприємствах, незалежно від форм власності, відомчої належності та видів їхньої діяльності, повинні бути розроблені відповідно до чинного законодавства плани локалізації і ліквідації можливих аварій у системі газопостачання.

У зв’язку з тим, що наказом Міністерства юстиції України «Про скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правового акта» від 13 листопада 2012 р. № 1672/5 скасовано, рішення про державну реєстрацію наказу Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій» від 17 червня 1999 р. № 112, Держгірпромнаглядом опрацьовуються Методичні рекомендації щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій й аварій.

Степан Дунас, заступник голови Держгірпромнагляду України

Матеріал надано редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека»